Легенди за карпитеПознатите Белоградчички карпи уште од памтивек го привлекуваат вниманието на старите и младите и за нив се раскажуваат прекрасни легенди. Една од најчестите е легендата за двете извонредни личности - Монахот и Калуѓерката.
Некогаш на двата највисоки врва меѓу Белоградчичките карпи имало два манастира: машки и женски. Меѓу монахињите живеела извонредна убавица, сестра Витинија, но нејзината убавина била скриена под широката монашка облека. Таа е родена некаде во пазувите на планината Миџур и се викала Вита. Вита порасна и беше убава, истата дива. Имаше златно руса коса, сини, длабоки очи, бело лице, црвени усни, тенки, заоблени плетенки веѓи. Телото и беше витко како топола. Таа беше слаткопејачка пејачка и често, додека пасеше кози по планинските падини, нејзиниот глас звучеше како медено ѕвонче и мустаќите ги маѓепсаа сите живи суштества. Убавата овчарка често се среќавала со левентски овчар во планините, со висок и тенок разбој, црноок и со смолеста коса. Свиреше на флејта ненадмината. Вита го слушаше неговиот свирче, кој течеше како брз поток, и во нејзиното срце се роди голема љубов. Ја сакаше и овчарот. Еден стар монах еднаш дошол кај нејзините родители и зачуден од нејзината убавина рекол: - Оваа убавина не води кон добро. Скриј го, чувај го од зли очи и крвави солзи. Само манастирот може да ви го спаси детето. Ако ја ослободиш, ќе биде изгубена и поцрнета. Простите луѓе беа исплашени. Прашаа и прашаа каде да ја однесат и како да ја заштитат. Конечно, Вита беше откорната од планините и дадена на манастирот. Со денови и ноќи, недели и месеци, младата искушеничка плачеше неутешно во својата темна, осамена ќелија. Игуменијата, која ја прекрстила во Витинија, најпрвин долго ја убедувала, а потоа почнала да и се заканува со „Божја казна“ доколку не го прифати монаштвото. Вита е жива погребана во манастирот, сама со нејзината длабока тага во планините отворени и нејзината љубов кон младиот овчар. Еднаш на манастирскиот празник Благовештение, Вита, затворена во својата ќелија, слушна тажна, долга флејта. Таа скокна надвор, пробивајќи се низ толпата до местото каде што излезе шталата. Таму го видела својот љубовник, ја видел и тој неа и за момент замолкна со погледот вперен во неа. Но старата игуманија дотрча, ја фати Вита за рака и ја одвлече во ќелијата.Колку време помина, колку денови и ноќи поминаа во неутешен плач, никој не се сеќава. Но, една ноќ Вита го слушна тажниот далечен глас на флејта. Шталата дојде од врвот, каде што беше манастирот. Оттогаш, секоја вечер, кога сè заспиваше и мирот го обвиваше манастирот, Вита го слушаше смирувачкиот глас на кавалот и така го чекаше изгрејсонцето... Една ноќ се крена страшна бура, жестоко кршење на околните дрвја, удирање и гром пробивајќи ја земјата. Вита застана на отворениот прозорец на ќелијата и го слушна своето име - гласот на овчарот, кој неодамна стана почетник во манастирот. Девојчето се тресеше од радост. Тие шепотеа копнежливи зборови и ветувања... Од таа ноќ започнаа тајните средби меѓу двајцата љубовници. Вита оживеа и монахињите одлучија дека таа веќе се помирила со својата судбина и монаштво. Помина речиси една година. Витинија неочекувано повторно се заклучила во ќелијата и не излегла. Останатите мислеа дека е болна и ја оставија. Но, како гром да паднал врз манастирот и да ги запрепасти монахињите - од ќелијата на послушникот дојде детски плач. Игуменијата бесна од бес извика - да ја избркаат проститутката, сурово да ја казнат, да и го запалат детето, кое фрла срам на нивниот побожен живот! Наскоро се собраа старешините на манастирот и решија: да ја избркаат искушеничката Битинија од манастирот со нејзиното дете. А на избрканите од манастирот им беше неподносливо тешко - никој не ги погледна, никој не им подаде рака за помош, никој не им даде засолниште. Мораа да живеат како лепрозни во пештери и шуми, да се хранат со бучава и трева. Таа се молеше на Битинија, плачејќи да ја остават во ќелијата со своето дете - надвор, во рана пролет сè уште држи снег на планинските мустаќи. Но, монахињите беа немилосрдни: ја истераа со проклетство. Монасите се вратија во својот манастир од другата страна на врвот, од каде монасите ја гледаа Битинија која заминуваше, држејќи ѝ едно дете на градите. Нејзиниот љубовник ја гледал и се прашувал како да и помогне. И во еден миг се случи чудо: земјата се затресе и женскиот манастир се урна од татнеж, закопувајќи сè живо внатре. Се смрзнаа и Витинија и нејзиното дете, молејќи се за милост. Ужасот ги скаменил монасите кои побегнале. Скаменет пред вратата на манастирот останал монахот Лука - саканиот на Битинија. До денес, остатоците од разурнатиот манастир, скаменетите монаси и пред сè - скаменетите ликови на Витинија и Лука, Монахот и Монахот ...


Тврдината Калето


Најинтересен и најзначаен културен споменик од историски аспект во Белоградчик е тврдината „Калето“. Таа е една од најдобро зачуваните тврдини во земјата и споменик на културата од национално значење. Оваа древна тврдина била изградена меѓу непристапни карпи кога не била формирана бугарската држава, а Балканскиот полуостров бил во рамките на Римската империја. Римјаните при градбата ја искористиле природната непристапност на карпите, подигнувајќи само два ѕида од северозапад и југоисток. Од другите два ѕида како преграда сè уште служат два огромни карпести масиви високи 80-100 m. Целта на овој римски замок била да служи како тврдина-опсерваторија. Недалеку од тврдината се пронајдени остатоци од римски аквадукт. Во северозападниот дел на замокот е речиси целосно зачувана зандана, изграден веројатно подоцна од Бугарите. Во втората половина на XIV век бугарскиот владетел Иван Срацимир го проширил постојното утврдување. Тој подигнал два преградни ѕида од југоисток и северозапад и таму сместил гарнизон. За време на неговото владеење, тврдината Белоградчик била втора по големина и најважна по Видин - главната тврдина-замок на Срацимир. На крајот на 14 век бугарските земји биле освоени од Турците. Во 1396 година ја зазеле тврдината кај Белоградчик. Надворешните компликации, внатрешните судири, силното разбојништво и честите немири и востанија на овие простори ги принудиле Турците да ја прошират тврдината. До почетокот на 19 век тие правеле помали поправки и доградби, без да му го сменат средновековниот изглед. Од 1805 до 1837 година била извршена целосна реконструкција и проширување на тврдината. во согласност со тогашните барања на фортификациската конструкција. Под водство на француски и италијански инженери, тврдината го добила сегашниот поевропски изглед. Во 1850 година, тврдината одиграла негативна улога во поразот на Белоградчичкото востание. По поразот на востаниците во отворените борби, Белоградчичките кнезови биле извадени од еден од тунелите на тврдината надвор од неа и обезглавени. Денеска во близина на местото на погубувањето се поставува споменик на овие борци. Ѕидовите на тврдината се дебели 2,5 m во основата и достигнуваат 12 m во висина. Има три дворови на тврдини, разделени со масивни портали со врати, обложени со железни ленти. Има стражарски простории, три места за топови, три топовски прегради, 365 дупки на ѕидовите на тврдината, простории за магацини и муниција. Тврдината имала и воденица за брашно и сол. На југозападниот крај на средниот двор ископан е здравец, а два бунари во цитаделата собраа дожд и снежна вода. Од големо значење за одбраната на тврдината имал надворешниот одбранбен појас (крап), кој се состои од дебели колци вкопани во земјата и корпи исткаени од прачки, исполнети со камен и земја. Вкупната површина на тврдината е 10 211 квадратни километри. Последен пат е користен како воен објект за време на Српско-бугарската војна во 1885 година. Белоградчичката тврдина импресионира не само со својата историја, туку и со чувството за пропорција и естетските погледи на градителите. Ѕидовите на тврдината и особено порталите се дополнително украсени со украсни ниши, столбови, камени корнизи, розети, палмети и други релјефни стилизирачки слики на растенија и животни. Во сводовите на влезовите наизменично се менуваат бели и црвени камења. Веднаш по прогласувањето за споменик на културата, тврдината била обновена и сега е погодна за масовни посети. Го опслужува Градскиот историски музеј.

Тврдината во број:
ПРВА ТРЕДИНА ДВОР (1805 - 1837)
Површина 8100 кв.м. Ѕид на тврдина со димензии 3-5 m висок и 2,5 m дебелина. Опремен со 243 дупки, 2 платформи за пиштоли и 2 прегради. Зачувани се 2 простории за муниција и стражарска просторија.
ДВОР НА ВТОРА ТРЕДИНА (1805 - 1837) Површина 3200 кв.м. Ѕид на тврдина со димензии 3,5 - 2,5 m Висина и дебелина 2,5 m Опремен со 85 дупки и една платформа за пиштоли. Порталот има релјефна декорација и две чувари.
ДВОР НА ТРЕТА ТРЕДИНА (1805 - 1837) XII - XIII в. Површина 1800 кв.м. Внатрешните преградни ѕидови се високи 10-12 m и дебели 2 - 4 метри. Опремен со 15 стрелци, пиштоли на платформа и подземна просторија.


Потекло на карпите Белоградчик


На крајот на палеозоикот, пред околу 230 милиони години, во областа каде што денес се издигаат карпите Белоградчик, биле наложени песочни лапорни карпи. Подоцна тие биле поплавени од морето, на чие дно се наталожил песок, чакал и глина. Со текот на времето, овие материјали беа врзани со лемење од песок-глина. Ова резултираше со конгломерати и песочници. Црвеникавата боја се должи на железните оксиди и хидроксиди. Како резултат на младиот алпски тектонски циклус, комплексот се преклопил и се појавил на копно, со регионот Белоградчик во центарот на голема пукнатина. Под влијание на водата, ветровите и температурните флуктуации, варовникот од овие делови пропаднал и открил силно испукани конгломерати. Така, природата со милиони години извајала скулптури на митски суштества, луѓе, животни и птици од безобличен камен. Повеќе од 100 пештери беа формирани во песочник и варовник. Овие карпести столбови формираат природна тврдина, чиј одбранбен потенцијал е искористен уште од античко време.
Денес карпите на Белоградчик се протегаат на околу 30 км. должина, од 3 до 5 км. ширина и до 200 м.висина. Највеличествените карпи го опкружуваат Белоградчик: Мадона, Коњаникот, Монасите, Ученичката, Лавот, Мечката, Адам и Ева, замокот. Од терасата на познатиот Мислен Камак може да се види бескрајната панорама на сртови, карпи, пропасти, бујни ливади и студени долини со бистри потоци, а далеку во синилото се мирните контури на Балканските Планини. Флората околу карпите вклучува многу ендеми специфични за Балканот и наведени во Црвената книга на Бугарија. Животинскиот свет е претставен со ќелав орел, був, мршојадец, црн штрк, волк, дива свиња, црвен елен, срна, спанко и други.

Извор belogradchishki-skali....