Неверојатен поглед кој ве остава без здив, Седумте Рилски езера е група на езера со глацијално потекло сместени на Рилските Планини.

Ова е најпосетувано од туристи од целиот свет, езерска група во Бугарија и е едно од 100-те национални туристички места. Рилските езера се позиционирани во делот Дамга во северозападна Рила и се терасовидни помеѓу 2095 и 2535 m надморска височина. Езерата се наоѓаат во вдлабнатини на падината на планината, а се поврзани со мали реки и потоци, а кога водата поминува се формираат мали чешми и водопади.

Лифт до седумте Рилски езера - најпопуларен начин за пристап до езерата е лифтот со стол кој се наоѓа на 4 километри од Паничиште. До лифтот се стигнува со автомобил по целосно реновиран асфалтен пат. За љубителите на природата и вљубениците во планинарењето,прекрасна дестинација за авантуристи кои трагаат по возбудливи авантури.

извор www.sedemterilskiezera...