Селото Арбанаси се наоѓа на високо плато на 4 километри од градот Велико Трново.

Познато е дека селото постоело за време на Втората бугарска држава (1185 - 1393). Тогаш болјарите од главниот град Трново го користеле како летна резиденција. Според легендата, овде тарновските кралеви ковале монети.

По победата на Иван Асен II (владеел во периодот 1218 - 1241 година) во 1230 година кај Клокотница над епирскиот владетел Теодор Комнен, земјата Арбанаси (денешна Албанија) станала дел од бугарското кралство и многу доселеници од новите територии дошле во овие земји. Така, според едно предание, селото го добило името по родните краишта на доселениците.

Сепак, првиот пишан запис за неговото постоење е декрет на султанот Сулејман Величествениот од 1538 година.

Главна егзистенција на населението на Арбанаси за време на османлиското владеење било сточарството и трговијата. Некои жители се занимавале со занаетчиство и одгледување бубачки.

Во 17 век, Арбанаси стана важна трговска населба. Трговците Арбанаси биле познати и тргувале низ Турската империја. Куќите на богатите трговци од овој период изгледаат како мали тврдини. Имаат строг и суров изглед, без балкони и чардаци, со решетки на прозорците и цврсто набиени надворешни врати. Внатре, сепак, тие се богати и раскошни. Целокупната внатрешна декорација на врати, прозорци, плакари, тавани е исклучително богата со резби и гипс елементи и го покажува вкусот, умешноста и уметничкото мајсторство на градителот. Карактеристично за арбанасиските куќи е тоа што се наредени така што во нив може долго да живееш без да излегуваш освен до бунарот во водниот двор.
Еден век подоцна, селото било ограбено и запалено од Курдите (бандити во Отоманската империја, обично дејствувале во групи). Жителите на Арбанаси беа погодени од чума и неколку земјотреси, поради што беа принудени да ги напуштат своите домови во потрага по помирни и побезбедни места за живеење.

По 1810 година, Арбанаси постепено закрепнал. Овде се населиле мигранти од Елена и Трјавна Балкан, но населбата останала во сенка на заживеаното Трново. Бројните станбени и култни објекти, традиции и обичаи поврзани со начинот на живот и културата на нејзините стари жители сè уште потсетуваат на раскошот на Арбанаси.

Најинтересните музеи во Арбанаси се Куќата на Констанца, црквата Рождество Христово, црквата Св. Архангел Михаил и Гаврил.

Куќата на Констанзали е една од најголемите зачувани и богато украсени куќи во Арбанаси и датира од XVII век.Подоцна куќата ја купил Атанас Костанзалијата, под чие име е позната денес. Во 1913 година бил уништен од земјотрес. Подоцна беше купен и реставриран и предаден на музејот. Во 1958 година во куќата била организирана изложба на која се прикажува начинот на живот во 19 век.

Црквата Рождество Христово е најстарата од црквите Арбанаси. Се состои од машко одделение (наос), женско (нартекс) и галерија што ги опкружува од север и запад. На исток завршува со капелата на Јован Крстител. Наосот, кој може да се види денес, првично бил самостојна црква, чиј фрескоживопис бил завршен во 1597 година. Од овој период се композициите „Последниот суд“ и „Рождество Рождество“. Фреските во женското одделение се на ѕидовите и на сводот. Темата на фреските во капелата е посветена на неговиот патрон Јован Крстител. Прогласен е за предметен архитектонски, градежен и уметнички споменик на културата 61 од Државниот весник од 1978 година.Црквата „Св. Архангел Михаил и Гаврил“ беше прогласен за архитектонски и уметнички споменик на културата 61 од Државниот весник од 1978 година. Се состои од олтар, наос (машко одделение), нартекс (женско одделение), параклис „Св. Параскева “и галерија. Некои од најинтересните фрески во црквата се „Слегување во пеколот“ и „Рождество Рождество“.

Црквата „Св. Димитар“ беше прогласен за предметен уметнички споменик на културата 57 од Државниот весник од 1969 година. Се наоѓа во сегашниот средишен дел на селото Арбанаси. Капелата датира од средината на 16 век, што ја прави најраниот култен споменик подигнат во Арбанаси. Целосната изградба на црквата била завршена во 1621 година. Конзерваторско-реставраторските активности на фреските во црквата продолжуваат и денес. Црквата не е отворена за посети.

Црквата „Св. Георги“ (прогласен за архитектонски, градежен и уметнички споменик на културата во број 61 од Државниот весник од 1978 г.) се наоѓа во југозападниот дел на селото Арбанаси и претставува масивна камена градба со димензии 21 м х 10 м. датира од крајот. од XVII или почетокот на XVIII век.Археолошките ископувања покажаа дека во обемот на сегашниот наос постоел претходен храм од втората половина на XVI век.Црквата не е отворена за посетители.

Црквата „Св. Атанасиј “се наоѓа во североисточниот дел на селото Арбанаси. Црквата е изградена во 30-тите години на XVII век.Живописот на црквата е завршен во 1667 година.Црквата не е отворена за посета. Прогласен е за предметен архитектонски, градежен и уметнички споменик на културата 61 од Државниот весник од 1978 година.

Манастирот Света Богородица се наоѓа на почетокот на селото Арбанаси, на 5 километри од градот Велико Трново во правец на Горна Орјаховица. Тој е еден од ретките духовни манастири околу старата престолнина на Бугарија, кој чува тешки спомени од отоманската инвазија. Посетата на овој манастир може да биде дел од пријатен ден или викенд во Арбанаси. Во манастирот се чува чудотворната икона на Богородица Троеручица. Иконата се нарекува и Богородица плачлива. Според легендата, по заземањето на Царевец од страна на Османлиите (1396), монахињите го напуштиле манастирот и го закопале светилиштето. Години подоцна, еден овчар слуша офкање како доаѓа под земја. Ја нашле иконата и ја вратиле во манастирот. Празникот на манастирот е на 15 август - Богородица.

На другиот крај на селото има друг манастир - „Св. Никола“. Основана е во времето на Асеневци (крајот на 12 век), а по падот на бугарската престолнина Трново во 1393 година била уништена од Османлиите. Во 1680 година манастирот бил обновен, а потоа била изградена сегашната црква. Во тоа време капелата „Св. Илија“, чии фрески се зачувани до денес. Во црквата Свети Никола е уште една чудотворна икона на Богородица. Според легендата, најмногу помага за зачнување. Жените кои сакаат да станат мајки мора да го извршат следниот ритуал - откако ќе се помолат на Богородица, ставете паричка на иконата. Ако парите се залепат, тогаш Богородица ќе ги слушне. Ако паднат парите, желбата за дете нема да се оствари.

Арбанаси е архитектонски музејски резерват и е вклучен во Стотината национални туристички места.Арбанаси нуди различни опции за сместување и забава - можете да престојувате во куќи за гости, опремени во стил на преродба, во модерни хотели и големи хотелски комплекси, вили и вили во околината. Рестораните и гостилниците ќе ви понудат типична бугарска кујна и разни специјалитети од регионот.

Извор https://bulgariatravel.org/bg/...