Велинград се наоѓа на 130 километри од Софија и 80 километри од Пловдив, во западниот дел на Родопите. Прекрасната природа и наслагите на минералните води го прават Велинград еден од водечките бањски одморалишта на Балканот.

Велинград е основан во 1948 година, кога се споиле три населби - Каменица, Лаџене и Чепино.

Областа Чепин станала дел од бугарската држава уште во времето на Првото бугарско кралство.

Тврдината Чепина, а со неа и целиот регион, потпаднале под османлиска власт во 1371-1373 година.

Тврдината Цепина е споменик на културата од национално значење. Изграден е на карпест врв со надморска височина од 1136 m, а во средниот век бил политички и административен центар. Денеска се обновени темелите на ѕидините на тврдината, темелот на црквата и четири акумулации. Во подножјето на Цепина има изложба со наодите откриени при неговото археолошко истражување.

По ослободувањето од османлиската власт во 1878 година, во областа околу Велинград биле основани работилници и претпријатија за преработка на дрво.

Велинград е познат и по најголемиот карстен извор во Бугарија - „Клептуза“. Има проток од 600 до 1200 l/s, напојува две вештачки езера, а до него е назначен простор за рекреација со водени велосипеди.

Просечната годишна температура на воздухот во одморалиштето е +9,3°C, просечната јануари +1,8°C и јули +18,7°C.

Велинград е на прво место во Бугарија во однос на изобилството и разновидноста на неговите минерални води, чија температура варира помеѓу 28°C и 91°C. Разновидноста на минералните води доведе до различни опции за користење на минералната вода - за релаксација, рехабилитација и закрепнување. На туристите им се достапни минерални бањи, базени, плажи, бањи, спа хотели. Водите во областа Каменица се најтопли - со температура до 91°C.

Минералната вода и процедурите што се нудат во Велинград поволно делуваат на мускулно-скелетниот систем, ја подобруваат состојбата на невролошки заболувања, хипертензија, гинеколошки заболувања, бубрежно-уролошки, респираторни и гастроинтестинални заболувања.

За време на масовната присилна мухамеданизација на Бугарите во регионот во втората половина на 17 век, многу луѓе побегнале и се сокриле во шумите за да ја зачуваат својата христијанска вера. После тоа, повеќето од нив се населиле во Каменица, каде што ја изградиле црквата „Света Троица“. Тајно се ископа копана и беше направена како капела и во неа се служеа богослужбите. Во 1933 година започнало сликањето на храмот, кое продолжило девет години. Во 1965 година црквата била обновена. Зафаќа изградена површина од 211 метри квадратни, објектот е масивен, а ѕидовите се од камен со дебелина од 0,80 м.

Друго интересно место во Велинград е Историскиот музеј. Во него можете да видите една од најбогатите изложби на велигденски вапсани јајца во Бугарија.

Велинград се наоѓа на 130 километри од Софија и 80 километри од Пловдив, во западниот дел на Родопите. Прекрасната природа и наслагите на минералните води го прават Велинград еден од водечките бањски одморалишта на Балканот.

Велинград е основан во 1948 година, кога се споиле три населби - Каменица, Лаџене и Чепино.

Областа Чепин станала дел од бугарската држава уште во времето на Првото бугарско кралство.

Тврдината Чепина, а со неа и целиот регион, потпаднале под османлиска власт во 1371-1373 година.

Тврдината Цепина е споменик на културата од национално значење. Изграден е на карпест врв со надморска височина од 1136 m, а во средниот век бил политички и административен центар. Денеска се обновени темелите на ѕидините на тврдината, темелот на црквата и четири акумулации. Во подножјето на Цепина има изложба со наодите откриени при неговото археолошко истражување.

По ослободувањето од османлиската власт во 1878 година, во областа околу Велинград биле основани работилници и претпријатија за преработка на дрво.

Велинград е познат и по најголемиот карстен извор во Бугарија - „Клептуза“. Има проток од 600 до 1200 l/s, напојува две вештачки езера, а до него е назначен простор за рекреација со водени велосипеди.

Просечната годишна температура на воздухот во одморалиштето е +9,3°C, просечната јануари +1,8°C и јули +18,7°C.

Велинград е на прво место во Бугарија во однос на изобилството и разновидноста на неговите минерални води, чија температура варира помеѓу 28°C и 91°C. Разновидноста на минералните води доведе до различни опции за користење на минералната вода - за релаксација, рехабилитација и закрепнување. На туристите им се достапни минерални бањи, базени, плажи, бањи, спа хотели. Водите во областа Каменица се најтопли - со температура до 91°C.

Минералната вода и процедурите што се нудат во Велинград поволно делуваат на мускулно-скелетниот систем, ја подобруваат состојбата на невролошки заболувања, хипертензија, гинеколошки заболувања, бубрежно-уролошки, респираторни и гастроинтестинални заболувања.

За време на масовната присилна мухамеданизација на Бугарите во регионот во втората половина на 17 век, многу луѓе побегнале и се сокриле во шумите за да ја зачуваат својата христијанска вера. После тоа, повеќето од нив се населиле во Каменица, каде што ја изградиле црквата „Света Троица“. Тајно се ископа копана и беше направена како капела и во неа се служеа богослужбите. Во 1933 година започнало сликањето на храмот, кое продолжило девет години. Во 1965 година црквата била обновена. Зафаќа изградена површина од 211 метри квадратни, објектот е масивен, а ѕидовите се од камен со дебелина од 0,80 м.

Друго интересно место во Велинград е Историскиот музеј. Во него можете да видите една од најбогатите изложби на велигденски вапсани јајца во Бугарија.

Во областа на Велинград има многу заштитени подрачја - „Валјавицит“, „Рогачица“, „Черновец“ („Арапчал“).

Во областа Тажнака до реката Доспат е единственото место во Бугарија на растението врба (Spiraea salicifolia L.). Во јуни-јули цвета со розово-црвени соцвети од грозје, внатре гранките се шупливи. Се користеше за правење цевки. Растението е во Црвената книга на Бугарија (список на загрозени, загрозени и исчезнати биолошки видови кои се јавуваат на територијата на Бугарија).

Има многу природни атракции во и околу Велинград. На околу 35 километри од градот, покрај селото Побит Камак, се наоѓа карпеста формација со истото име. Обликот на крупнозрнестиот гранит потсетува на руските кукли матриошка.

На 16 километри од Велинград се наоѓа одморалиштето Јундола, кое е погодно место и за зимски и за летен туризам. На 13 километри југозападно од Велинград се наоѓа пештерата Лепеница. Пештерата е долга 1525 m и има двокатни галерии, подземна река и езера. Интерес за посетителите е разновидноста на сталактити, сталагмити и сталактони, камени завеси кои се рефлектираат во кристалните води на езерото. Едно од богатствата на пештерата се пештерските бисери, а пештерските кратери се единствено откритие во Бугарија.

Во светилиштето на планината Острец (1369 мнв) откриени се многу остатоци од глинени садови кои датираат од доцното железно време (6 - 1 век п.н.е.).

Низ Велинград минува пругата Септември - Добриниште со тесен колосек. Порано се користел и за товарен транспорт, но денес е наменет само за превоз на патници.

Во Велинград има над 40 хотели и домови за одмор, 2 санаториуми, 140 јавни угостителски и забавни објекти. Уредени се јавните минерални бањи, изградени се 22 отворени и затворени минерални базени.

На територијата на општина Велинград се наоѓа и браната „Сарница“, во близина има и други брани - „Белмекен“, „Батак“, „Беглика“, кои се омилена дестинација не само за рибарите, туку и за љубителите на планински туризам. Во близина се и други планински одморалишта - Цигов Чарк, спортски комплекс Белмекен итн.

Повеќе информации за градот, неговите атракции и сместувањето можете да добиете во Информативниот центар за мали и средни бизниси, кој се наоѓа на плоштадот Свобода.

Извор:https://bulgariatravel.org/bg/...