Крастова Гора е еден од најголемите христијански центри во Бугарија, кој привлекува голем број аџии. Местото се наоѓа на средните Родопи, на 60 км од Пловдив, 40 км од Асеновград и 6 км од селото Борово. Неговата надморска височина е 1545 метри. Комплексот се наоѓа на ливада среде прекрасна шума.

Причината поради која Крастова гора привлекува толку многу верници од целата земја е легендата дека овде е погребано парче од Христовиот крст. За ова место се раскажуваат многу легенди и сите се поврзани со крстот Христов и чудото на исцелување.

На почетокот на комплексот параклиси се наоѓа црквата Покровителство на Пресвета Богородица, која е завршена во 1995 година. Од неа, покрај сокачето до врвот на мал рид, има параклиси посветени на 12-те апостоли.

Во 1936 година, цар Борис III донираше голем метален крст тежок 99 килограми. Копија од неа сега стои таму, што може да се види на највисоката точка на крајот од авенијата. Луѓето веруваат дека крстот има чудотворна моќ и ги лекува смртно болните. Во близина на просторот со капелите има извор кој според легендата има и лековита моќ.

Најголем број аџии ја посетуваат Крастова Гора во пресрет на Велигден (14 септември). Секоја година на 13 септември илјадници верници доаѓаат да се молат за здравје и да останат на ноќно бдение пред црквата Посредство на Богородица или да преноќат во молитва во една од параклисите.

Природата околу христијанскиот комплекс е многу убава и областа ги привлекува љубителите на природата и луѓето кои бараат мирно место за одмор и релаксација.

Во христијанскиот комплекс има црковна продавница во која се продаваат свеќи, икони и книги за историјата на Крастова Гора. Монасите ќе одговорат на сите ваши прашања. Комплексот нуди ноќевања.

Извор:https://bulgariatravel.org/bg/...