Како земја со илјадници години историја и наследство оставено од античките цивилизации, Бугарија има многу да им понуди на своите гости кои имаат интереси во областа на историјата, културата, етнографијата, религијата, архитектурата и уметноста. Расфрлани низ земјата се уникатни археолошки откритија - антички населби насипи од неолитот, тракиски светилишта и гробници, остатоци од римски градови, византиски и средновековни тврдини, архитектонски резервати, етнографски комплекси, цркви и манастири, теки и многу други.

Иако зафаќа само 2% од територијата на Европа, во нашата земја се регистрирани околу 40.000 историски споменици (од кои 7 се на списокот на светско наследство на УНЕСКО), 36 културни резервати, 160 манастири, околу 330 музеи и галерии. Ова вклучува праисториски наоди, тракиски гробници, предмети од грчката ера, римски тврдини, историски споменици од времето на Првото и Второто бугарско кралство, како и архитектонски знаменитости од ренесансата.

Спомениците вклучени во списокот на УНЕСКО може да се споменат како симболични на Бугарија: гробницата Казанлак (IV-III век п.н.е.), тракиската гробница кај селото Свештари кај Разград (III век п.н.е.), мадарскиот коњаник (8 век), Бојанската црква (10-11 век), Ивановските карпести цркви кај Русе (X-XIV век), Рилскиот манастир (X век), стариот град во Несебар.

Могилата на населбата Каранов е основата врз која е создаден хронолошкиот систем Каранов, кој служи како репер за синхронизација на европските праисториски култури. Од голем интерес е долината на тракиските кралеви, во која се откриени повеќе од 15 гробници. Кај нас се наоѓа и Перперикон, кој се смета за храм на богот Дионис со пророштво еднакво на познатото светилиште на Аполон во Делфи. Се верува дека е главен град на кралството Одрис. Во атарот на селото Старосел, Пловдивско, откриен е најголемиот тракиски кралски комплекс со храм-мавзолеј во Југоисточна Европа. Во некрополата Варна е откриено најстарото злато на светот.

Во земјава се зачувани многу манастири со зачувување на бугарската вера и култура - Рилскиот манастир, Бачковскиот манастир, Тројанскиот манастир, Земенскиот манастир, Роженскиот манастир, Килифаревскиот манастир, Соколскиот манастир итн. Во земјата има и многу цркви, единствени со примерите на бугарските иконографски, копаничарски и сликарски училишта. Тие чуваат и многу вредни ракописи. На островот Свети Иван кај Созопол се откриени моштите на Свети Јован Крстител.

Ренесансниот дух и култура на Бугарија може да се најдат во многу бугарски градови и села - Котел, Копривштица, Карлово, Калофер, Сопот, Елена, Трјавна, Банско, Мелник, Стар Пловдив, Гела, Широка Лака, Момчиловци, Орехово, Смилјан. , Арда, Долен, Лештен, Ковачевица, Плетена, Боженци, Рибарица, Жеравна, Орешак, Медвен, Скандало, Арбанаси, Булгари, Кости, Ајви, Младежко итн. Исто така, има многу можности туристите да се запознаат со традиционалните бугарски занаети како резбарство, везење, керамика, плетење итн. Тие се нудат во отворениот архитектонско-етнографски музеј „Етара“ кај Габрово, етнографските комплекси „Старија Добрич“ и „Чифлика“ кај Албена, Банско, етнографскиот комплекс „Кулата“ - Казанлак, етнографскиот ареален комплекс - Златоград, „Вароша“ - Благоевград, етнографскиот комплекс „Ајви“ - Малко Трново итн.

Во земјава има и многу можности за запознавање со традиционалните стопански активности на нашите земји - производство на масло од роза, вино итн.

Бугарија има и исклучително богат фолклорен календар. Вклучува многу традиции и обичаи, преку кои туристот може да го допре бугарскиот начин на живот и култура - Сурва (Василиј), Јордановден - Водици, Иванов, Ден на Антонов, Трифун Зарезан, Мартуване (Мартеници), Сирни заговезни, Кукеровден, Тодоровден, Благовештение, Велигден, Ѓурѓовден, Голема Богородица, Димитров, Голема чорба, Бадник, Бадник. Во многу бугарски села се зачувани античките традиции и обичаи, кои се практикуваат и денес. Такви се Лазаров, Цветници, кукери, коледари, нестинари и многу други. Исклучително атрактивни се и фолклорните фестивали и собири - Меѓународен кулинарски фестивал „Старчевата“ (Разлог), Меѓународен фестивал на игри на маскенбал „Сурва“ - Перник, Собрание на етникуми (општина Белослав), Меѓународен фолклорен фестивал (Велико Трново),

Во земјата работат преку 200 музеи. Музеј на јогурт во село Студен Извор (Трнско), Музеј на рози во Казанлак, Музеј за транспорт во Русе, Музеј на резбарска уметност во Тријавна, Музеј на хумор во Габрово, музеј на историјата на медицината во Варна се единствени во својот вид. , Музејот на мозаик во Девња, музејот на сол во Поморие, Политехничкиот музеј во Софија, Националниот антрополошки музеј во Софија, музејот за воздухопловство во Пловдив, музејот на виното во Плевен, Националниот историски музеј, Музејот на Земјата и луѓето и многу други.

Календарот во земјава изобилува со културни настани, од кои некои се Софија филм фест, фестивалот „Варна лето“, „Мартовски музички денови“ во Русе, „Софија музички недели“, „Аполонија“ и многу други.

Извор: https://bulgariatravel.org/