Годината е 1944. Втората светска војна е при крај. Охриѓани спасија 25 бугарски воени заробеници од Хитлеристите и одбија да ги предадат и покрај заканата за уништување. Охрид ги откупи војниците за 9 килограми злато и еден златен крст кој го дал локалниот свештеник!
Ова е нераскажаната приказна за охридското злато кое го дадоа Охриѓани за бугарските воени заробеници и истото ќе биде преточено во филм на Борјана Пунчева.

Извор:https://4news.mk/legenda-za-oh...