Градот Велики Преслав се наоѓа на реката Гољама Камчија, 30 километри од главниот град на Првата бугарска држава Плиска, 20 километри од регионалниот центар Шумен и 25 километри од градот Тарговиште. Градот е основан пред повеќе од 1100 години како град-тврдина за време на владеењето на принцот Борис I (852 - 889). По Преславскиот црковно-народен собор во 893 година бил прогласен за главен град на бугарската држава.
Преслав е познат како центар на духовниот и литературниот живот, се поврзува со словенското писмо и со златното доба на Бугарите за време на владеењето на цар Симеон I (владеел 893 - 927 г.).
Во ерата на бугарскиот среден век, Преслав станал еден од најубавите и највеличествените градови во Југоисточна Европа, кој сочувал значајни културни споменици на Плиска и Преслав.
Во 970 година го освоил киевскиот принц Светослав I, кој се преселил овде во главниот град на Киевска Русија. Во 971 година, Византијците, предводени од императорот Јован I од Кимишлија, го зазеле и ограбиле градот. Во чест на неговата победа, царот Јован го нарекол градот по себе, давајќи му го византиското име „Јанополис“. Преслав останал под византиска власт во 11 и 12 век. По возобновувањето на бугарската држава по востанието на болјарите Асен и Петар против византиската власт, Преслав повторно станал бугарска тврдина.
Тврдината на Преслав, како и Плиска, се состои од надворешен и внатрешен фортификациски систем. Внатрешната тврдина се наоѓа речиси во средината на надворешниот град. Неговата форма е во облик на L, со кружни кули на аглите и квадрат по ѕидовите.
Палатите се изградени на високо плато. Зачувани се импресивни остатоци од комплекс на палата, кој се состои од две монументални градби - Големата палата и Западната палата. Престолната соба била трикорабна и имала три прегради.
На висока тераса во близина на палатите на Велики Преслав се наоѓала „Златната црква“, изградена за време на владеењето на Симеон I (893 - 927), брилијантен споменик на црковната архитектура на Првото кралство и единствен споменик на бугарската архитектура воопшто. .
Владетелскиот храм во Велики Преслав е откриен при ископувањата и е делот што недостасува во дворскиот архитектонски ансамбл во Велики Преслав. Централно се наоѓа во внатрешноста на градот и е поврзан со кралската палата со права улица долга 35 метри. Храмот има импресивни димензии - 21 на 40 метри. Датира од 10 век и е директно поврзана со градежните работи на еден од двајцата крала - Симеон I или Петар (владеел 927 - 969).
Тука се наоѓа храмот-споменик „Св. Кирил и Методиј“, изградена по повод 1000-годишнината од смртта на свети Методиј и цар Симеон и зградата на Археолошката база при Бугарската академија на науките. Храмот се наоѓа во едно од најтивките агли на Велики Преслав. Стара борова шума во своето срце го крие светиот манастир. Во близина е белведер каде што туристите можат да се релаксираат. Во близина е паркингот за посетители.
Сите ископани и неоткопани цркви околу Преслав се прогласени за национални антиквитети во прашање 69 од Државниот весник од 1927 година, дворецот на цар Симеон и неговите тврдини - во прашање 221 од 1927 година, надворешниот ѕид на тврдината, внатрешниот ѕид на тврдината, кружната црква итн. - во прашање 46 од 1970 година
Денеска во Националниот историски и археолошки резерват Велики Преслав може да се видат остатоци од бројни цркви, манастири, работилници, ателјеа и палати, а ремек-делата на античките мајстори - сликана керамика, накит, оружје, сите значајни споменици од времето на средновековниот Преслав. , вклучувајќи го и накитот од Златното богатство на Преслав, керамичкиот иконостас од манастирот на палатата, копија од монументалната икона на Свети Теодор и други вредни предмети, многу антички натписи, уникатна колекција на оловни печати и друго. - во Археолошкиот музеј во Велики Преслав. Изложени се и стотици артефакти кои сведочат за секојдневниот живот и економичноста на старите жители на Преслав.
Велики Преслав е меѓу стоте национални туристички места во Бугарија и е прогласен за национален резерват со декрет 161 на Советот на министри од 1958 година.

Извор:https://bulgariatravel.org/bg/...