Најдоброто место во земјата е секое ќошето што останува во вашето срце! Погледнете некои од најубавите места во Бугарија кои секој треба да ги посети.
Кога станува збор за најубавите места во Бугарија, кое е првото место што ви паѓа на ум?

Најверојатно Велико Трново, потоа можеби некои места на Црното Море, како Кејп Емине, Кејп Калиакра, Несебар и тоа е веројатно сè.

Но, нашата мала балканска земја, наречена „дијамант во Источна Европа“ е полна со убавини.

Некои од највозбудливите и најубавите места во Бугарија се наоѓаат во симболичните планински масиви, на брегот на Црното Море или градови кои ги зачувале древните традиции.

Бугарија има неверојатна и разновидна природа, мали села каде времето како да застанало пред еден век и места богати со културно и историско наследство.

Дознајте кои се најубавите места во Бугарија кои мора да ги посетите:

Белоградчички карпи


Карпите Белоградчик се едно од природните чуда во Бугарија и едни од најубавите места во Бугарија. Овие црвеникави карпести скулптури во различни чудни форми се наоѓаат во северозападна Бугарија.

Повеќето од нив изгледаат како животни или луѓе и има многу легенди за различните фигури. Локалните луѓе со текот на годините дивееле со својата имагинација, создавајќи бројни легенди за карпите врз основа на нивната сличност со животински и човечки форми. Некои од попознатите се Близнаците, Ученичката, Овчарката, Мечката, Коњаникот и Мадона.

Карпите Белоградчик се вклучени во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Во Белоградчик се наоѓа и познатата тврдина Белоградчик, позната и како Калето.

Вазна еко патека


Вазов поминува многу време на оваа патека, а таа е и инспирација за едно од неговите големи дела - приказната „ Гледа дедо Јоцо “.

Еко-патеката за вазна, едно од најубавите места во Бугарија, се наоѓа во уникатната клисура на Искар. Овде има уште многу убави места. Но, сега ја гледаме патеката Васе.

Еден час по започнувањето на пешачењето од долната страна, ќе стигнете до водопадот Скакља - четвртиот највисок водопад во Бугарија.

Види повеќе: Највисокиот водопад на светот: 11-те „џинови“

На самиот врв се наоѓа селото Заселе со вкусна кафана, каде можете да се наградите со вкусна чаша Таратор или Шопска салата.

Водопадот е оддалечен само еден час од главниот град на Бугарија и го заслужува целото време и труд.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...