Коприва


Овој мал град е едно од најважните убави и историски места во Бугарија од времето на ренесансата (18 - 19 век). Опкружена со прекрасни планини, Копривштица е прекрасно место кое сè уште го чува духот на револуционерна Бугарија и Априлското востание од 1876 година.

Пред да ја посетите Копривштица, обидете се да прочитате малку повеќе за историјата на Бугарија за да го разберете нејзиното значење. Еднаш на секои четири години, Копривштица е домаќин на најголемиот автентичен фолклорен фестивал во земјата.

Крушун водопадиКрушунските водопади се природни феномени. Секој треба да го види ова место! Водопадите не се толку големи, но се неверојатно убави.

Серијата живописни водопади на Пројновска Река е најголемата травертинска каскада во земјата. Главниот водопад е висок околу 20 метри и каскадира по меките варовнички карпи пред да се подели на неколку помали каскади. Тие формираат бројни кружни тераси и природни базени исполнети со вода.

Каскадите се опкружени со бујна вегетација која е во контраст со светлата боја на водата. По должината на реката има туристичка патека која води сè до пештерата Крушуна, каде што започнува Пројновска река. По должината на трасата има скали и мостови од кои можете удобно да ги набљудувате каскадите, карпите и базените.

Велико ТрновоЕдно од најдобрите места за посета во цела Европа, Велико Трново се издвојува по својата извонредна убавина. Реката Јантра навива низ стариот главен град на Бугарија, создавајќи живописен амбиент за овој историски град.

Стариот дел на градот е изграден на ридови, па нуди пешачки калдрмани улици, традиционални домови и антички цркви. Во близина се наоѓа познатиот манастир Свето Преображение, кој располага со прекрасна архитектура и воодушевувачки уметнички дела од антиката.

Во меѓувреме, новиот дел од градот стана интегрален економски и административен центар за Северна Бугарија.

Кога сте во Велико Трново, посетете го Царевец ноќе, кога е домаќин на звучно и светлосно шоу кое раскажува приказни од минатото на Бугарија, кралскиот замок и црквата на врвот на ридот. Вртете се назад во времето додека шетате по калдрмата улица Гурко и купувате рачно изработени сувенири во Самоводска чаршија. За најневеројатните погледи на градот од 360 степени, одете до споменикот Асеневци.

Велико Трново наоѓа место во секое рангирање на прекрасни градови и речиси сите се согласуваат дека тоа е едно од најубавите места во Бугарија.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...