Арнабаси


Арбанаси е многу мало село сместено на рид на околу 5 километри од Велико Трново. Освен спектакуларниот поглед на Велико Трново и Царевец, Арбанаси нуди и старомодни калдрмани улици и стари куќи опкружени со високи ренесансни камени огради.

Арбанаси е една од најпопуларните дестинации и убави места во Бугарија. Во ова мало село има бројни хотели и ресторани.

Една од најдобрите атракции е црквата на Христовото раѓање. Има неколку прекрасни фрески кои датираат од 16 и 17 век. Можете исто така да посетите една од типичните куќи од стилот на преродбата - куќата Константалиев - и да научите како живееле луѓето во тие денови.

КрејнСместено меѓу ридовите на балканскиот планински масив е магичното село Жеравна. Селото е архитектонски резерват кој се состои од над 200 куќи изградени во периодот на ренесансата во 18 и 19 век. Шетањето низ селото е како патување назад во времето. Ќе се восхитувате на прекрасните градби со нивната детална дограма, црвените керамички плочки и сложените дрвени украси.

Многу од зградите се претворени во куќи за гости, така што е можно да се престојува во градот. Ентериерите на куќите за гости се исто толку убави како и надворешните, со резби на дрво и украсени дрвени работи направени од занаетчии пред стотици години.

Археолошки резерват Мадара


Мадара била главното свето место на Првата бугарска империја пред претворањето на Бугарија во христијанство во 9 век.

Коњаникот Мадара бил издлабен во карпа од 23 метри во близина на селото Мадара во североисточна Бугарија. На релјефот е прикажан коњаник во природна поза со меч во рака. Пред нозете на коњот е лав, а зад јавачот е неговото ловечко куче.Натписите покрај скулптурата говорат за настани кои се случиле помеѓу 705 и 801 година од нашата ера.

Претпоставките го поврзуваат мадарскиот коњаник со Кан Крум (владеење 803 – 814), Тервел (владеење 701 – 718), Аспарух (владеење 681 – 701) па дури и со богот Тангра (врховното божество на прабугарите).

Мадарскиот коњаник е светско наследство на УНЕСКО и заслужено е присутен на најубавите места во Бугарија.

Откако ќе стигнете, упатете се до камените скали за да го видите коњаникот. На околу 200 метри десно од скалите, пронајдете ја капелата Свети Пантелејмон од 12 век, пештерски светилиште исполнето со икони. Стрмната патека лево од скалите води до урнатините на тврдината Мадара од 4-5 век (околу 20 минути искачување), со прекрасен поглед на околните рамнини.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...