Резиденција Еуксиноград


Резиденцијата Евксиноград е една од најромантичните згради во Бугарија и едно од најдобрите места за посета во Бугарија.

Сместена на 8 километри северно од Варна, оваа палата од 19 век често се користела како викендичка за членови на кралското семејство. Зградата била изградена откако принцот Батенберг ја посетил Варна во 1880 година. и бил толку импресиониран од локалната глетка што морал да поседува имот во областа.

Надворешноста на замокот е многу слична на француските дворци од 18 век. Резиденцијата е украсена, романтична и прилично убава. Ентериерот е луксузен, со мермерни камини, француски лустери, големи трпезарии, антички мебел и ретки слики. Очекувајте да видите многу злато и свила!

Туристите можат да ја посетат палатата, да ги истражуваат парковите, па дури и да ги вкусат вината.

Кејп КалиакраИзлезете од претепаната патека и посетете го Кејп Калиакра на суровиот северен брег на Црното Море. Слушајте ги брановите кои се удираат на вертикалните карпи или шетајте по остатоците од средновековната тврдина и уживајте во неверојатниот поглед. Кејп Калиакра е едно од најинспиративните и најубавите места во Бугарија.

Легендата вели дека 40 девојки од блиското село скокнале од работ на карпата со врзана коса. Тие повеќе сакале да умрат отколку да бидат заробени од Османлиите кои ја нападнале Бугарија во 14 век.

Седумте Рилски езера


Сместени во северозападниот дел на планината Рила, седумте Рилски езера се област со неверојатна убавина и секој што го посетил ова место се согласува дека тие се едни од најубавите места во Бугарија.

Пешачењето до езерата открива епски сценски погледи на нерамните планински врвови.

Седумте Рилски езера се група глацијални езера и локалното население им дало имиња инспирирани најмногу од нивната форма: Око, Бубрег, Солза, Близнак, Шамрок, Рибино Езеро и Долно Езеро. Езерата се наоѓаат во Националниот парк Рила, најголемиот национален парк во Бугарија.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...