Рилскиот манастир


Сместен на планината Рила, Рилскиот манастир е едноставно неверојатен. Првично бил основан во 10 век од свети Јован Рилски, пустиник кој живеел во блиската пештера. Стотици аџии и туристи доаѓаат да го посетат локалитетот секоја година и со векови е од големо духовно значење.

Манастирот бил граден, опожарен и обновен со векови, а најновата градба е од 1800-тите.

Манастирот крие дури и неколку свои тајни. Се вели дека овде понекогаш се криеле револуционерни водачи, меѓу кои и Васил Левски и Пејо Јаворов. Таа одигра важна улога во зачувувањето на бугарската книжевна култура, бидејќи поседува библиотека која содржи приближно 250 ракописи од 11 век до 19 век.

Тевно Василашко Езеро


Езерото Тевно Василашко е едно од најспектакуларните места не само во Бугарија, туку и во Европа. Тоа е прекрасно глацијално езеро опкружено со нерамни планински врвови лоцирани во Пирин, Бугарија. Езерото има уникатна длабока сина боја која ги отсликува огромните планини во близина. Езерото Тевно е најголемото од низата глацијални езера во областа, наречено Василашко Езеро.

Постојат тур-оператори кои нудат еднодневни патувања до долината на глечерот Василашки, посетувајќи 3 или 4 езера. Ова е магично патување кое покажува неверојатен дел од многуте убави места во Бугарија.

БанскоГрадот Банско е познат како ски-центар број еден во Бугарија. Градот Банксо, во јужна Бугарија, е сместен во подножјето на планината Пирин, чиј врв Вихрен достигнува 2914 метри и е втор највисок врв во Бугарија .

Скијачкиот центар Банско е заслужен и за најдолгата скијачка сезона во Бугарија. Редовно се натпреварува со одморалиштата во Франција и Швајцарија за висококвалитетно скијачко искуство, по пониски цени од Алпите.

Одморалиштето и самиот град имаат безброј ресторани и опции за ноќен живот, а има и бањи од светска класа за да се препуштите кога не сте на падините.

Секоја година градот го одржува годишниот џез фестивал во Банско, кој привлекува меѓународни учесници и познати бугарски изведувачи.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...