Националниот парк Пирин


Националниот парк Пирин е омилена дестинација за сите Бугари во текот на целата година.

Тоа е биосферен резерват на УНЕСКО, доста карпест и алпски, со малку зеленило на повисоките делови.

Еден од неговите најпознати сртови се вика Кончето и е место кое мора да го посетите за да го штиклирате списокот на туристички дестинации.

Мелница


Поставен наспроти драматичниот пејзаж на песочни планини, Мелник е официјално најмалиот град во Бугарија и можеби најшармантниот.

Кога сте во Мелник, посетете ја куќата Кордопул - таа е најголемата преживеана куќа од ренесансата. Изградена е во 1754 година. за богат грчки трговец и има капацитети за производство и складирање на вино.

Мелник е всушност познат по своето вино, затоа не оставајте без да го пробате специјалното вино произведено само во овој регион. Посетете ја и визбата на Шестака, сопственикот, добро упатен во производството на вино, ќе ви открие неверојатни тајни. Прашајте го и за историјата на малата визба, тоа е импресивно!

За најдобри погледи на песочните пирамиди во Мелник, искачете се на платото Свети Никола.

Браната ДоспатЕдна од најголемите брани во Бугарија , се наоѓа помеѓу Доспат и Сарница. Ова е едно од најубавите места во нашата земја. Можете да правите многу работи, како што се риболов, сончање, шетање во шума и собирање билки и слатко овошје. И апсолутно е задолжително да ги пробате локалните родопски јадења.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...


Многу луѓе сметаат дека ова место е едно од најубавите места во Бугарија, ако не и најубаво.