Орловско око


Сместена на врвот на планината Свети Илија на 1.560 метри надморска височина и со 670 метри бездна под вашите нозе, платформата за гледање Орлово Око нуди одличен, незаборавен поглед низ целата клисура Буиново, сè до планините Родопи, Пирин и Рила. .

Има џипови кои можат да ве однесат до глетката, цената е околу 60 лева за приватно патување или 40 лева ако споделите со други луѓе. Возачите се многу пријатни и ви кажуваат малку за областа додека не стигнете до врвот, но патувањето нагоре е подеднакво возбудливо како и самиот поглед!

Тоа е прекрасно off-road искуство кое завршува со неверојатен поглед и морничав, но прекрасен небесен мост. Не пропуштајте го ова ако сте во околината!

Триградската клисура и пештерата на ѓаволското грло


Триградската клисура е несомнено едно од најубавите места во Бугарија. Кањонот долг 7 километри, исечен од реката Триград, се наоѓа во јужна Бугарија на Родопите. Сместено меѓу реката од едната страна и вертикалните карпи од другата страна, единствениот пат на клисурата го поврзува Триград со најблискиот град Девин.

На дното на најголемата карпа на клисурата се наоѓа најпопуларната туристичка дестинација во областа, Ѓаволско грло. Овде реката паѓа во пештерата, формирајќи спектакуларен подземен водопад од 42 метри.

ПловдивЕден од најстарите градови во Европа и меѓу најдобрите градови за посета во Бугарија, Пловдив ги изненадува посетителите со својата различност. Всушност, Пловдив е најстариот град во Европа - 4000 п.н.е. и шести најстар град во светот.

Антички Пловдив е на списокот на светско наследство на УНЕСКО. Сместен во јужна Бугарија, Пловдив е како музеј на бугарската историја на отворено.

Денес можете да го посетите римскиот амфитеатар, кој сè уште функционира како театар на отворено, римскиот стадион, римскиот форум и резиденцијата Ерине.

Самиот град е изграден на седум ридови, а околината е опкружена со Стара Планина и планинскиот венец Родопи, кои станаа омилено место за туристите и локалните жители за долги прошетки.

За прекрасен поглед на градот, искачете се на еден од седумте ридови на кои е изграден градот.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...