Река Арда


Арда е најголемата река на Родопите, но тоа не е она што ја прави толку посебна, бидејќи најдолгата река во Бугарија е друга. Секоја година, стотици професионални и аматерски фотографи се собираат до разбрануваната река за да снимат неверојатни зајдисонца и изгрејсонца од блиските ридови. Ова е идеално место за сончање, кајак и гледање птици бидејќи дивите мршојадци живеат во областа.

Атанасовски езероПрекрасно светло розово езеро, западно од градот Бургас. За разлика од повеќето други розови езера низ светот, бојата на езерото не се должи само на високото ниво на сол.

Иако има многу сол во езерото, на бојата влијае и одгледувањето ракчиња во водата. Бојата на езерото има тенденција да варира во зависност од тоа каде моментално се активни риболовците. Во средината на јужната страна на езерото има бројни места кои се користат за ископ на сол. Овие места често имаат најживописни бои, кои се движат од темно црвена до нежно розова.

За разлика од другите розови езера, во езерото Бургас е можно да се плива. Всушност, тоа е охрабрено бидејќи се вели дека калта што ја содржи езерото има лековити својства. Некои од локалното население веруваат дека има својства против стареење и може да излечи некои болести, поради што е добро позната велнес атракција во Бугарија.

НесебарЧестопати наречен бисер на Црното Море, историскиот град Несебар датира од античко време, кога бил основан како тракиска населба позната како Менебрија.

Несебар е приморско одморалиште на списокот на УНЕСКО со голем број добро сочувани средновековни цркви во Стариот град. Несебар е едно од најубавите места на Црното Море. Стариот град има живописен поглед на мал полуостров, внатре во морето.

Одејќи кон Стариот град, ќе поминете една од последните преостанати ветерници во Бугарија.

Посетете ги старите цркви во Несебар и видете ги тракиските утврдувања. Прошетајте по калдрманите улици и видете ги дрвените куќички од 19 век. Несебар е како музеј на отворено, кој на своите посетители им открива 3000 години историја.

Извор:https://spiritell.com/%d0%bd%d...