Градот Несебар (со население од 10.000 луѓе) се наоѓа на 36 километри североисточно од Бургас, на брегот на Црното Море. Во непосредна близина на него се наоѓа уште едно големо бугарско одморалиште - Сончев Брег.
Климата во регионот на Несебар е умерена континентална. Просечната јулска температура е +23,1 степени, а просечната јануарска температура +2 степени. Максималните врнежи се во септември, а јули и август се карактеризираат со суша.
Градот е основан пред повеќе од 3200 години. Населен со Тракијци во доцното бронзено време, тие го нарекувале Мелсамбрија, што значело „град Мелсас“ - веројатно името на основачот на населбата.
По нив Доријците (старогрчко племе) пристигнале во селото кон крајот на VI век п.н.е. Под нивно владеење населбата пораснала, бил изграден ѕид на тврдина, се појавиле станбени населби. На почетокот на 1 век од нашата ера градот станал дел од Римската империја. Тогаш почнаа да го нарекуваат Месемврија. Градот продолжува да биде важен економски и културен центар. Откако Римската империја го преселила својот главен град во Константинопол и христијанството станало официјална религија, во Месембрија почнале да се градат христијански храмови. Градот станал дел од Првата бугарска држава во 812 година, кога бугарскиот владетел Кан Крум го освоил. Словените што се населиле овде почнале да го нарекуваат градот Несебар. Градот одиграл важна улога за време на владеењето на цар Калојан (1197-1207), Иван Асен II (1218 - 1241), Константин Тивкиот (1257-1277).
Градот доживеал голем просперитет за време на царот Иван Александар (1331 - 1371) - биле изградени многу нови цркви, развиени културни и духовни активности.
Несебар потпаднал под османлиска власт во 1453 година.
Денес стариот и новиот дел на градот се разделени со тесен истмус. Стариот град се наоѓа на мал полуостров. Поради своето исклучително културно и историско богатство, Несебар е прогласен за музејски, туристички и туристички комплекс од меѓународно значење со Уредба № 243 на Советот на министри од 18.07.1956 година.
Туристите можат да дознаат повеќе за историјата и развојот на селото во Археолошкиот музеј, кој се наоѓа на почетокот на полуостровот. Има експонати пронајдени при археолошките ископувања. Траги од минатите историски епохи има насекаде. На територијата на Стариот град има дел од ѕидот на тврдината, кој е прогласен за архитектонски споменик од национално значење во број 41 од Државниот весник од 1964 година. Зачувани се голем број цркви, од кои две - „Св. Спас“ и „Свети Стефан“ се претворени во музејски предмети.
Повеќето куќи во стариот дел се од ренесансата (XVIII-XIX век). Интересна е архитектурата на куќата на Москојани, во која се наоѓа изложбата на Етнографскиот музеј на градот. Во музејот можете да научите многу за начинот на живот и културата на жителите на Несебар, прикажани се многу предмети од секојдневниот живот и традиционални носии.
Во текот на летото во античкиот театар на Стариот Несебар се одржуваат концерти и разни настани. Зад неа е морската станица Несебар, каде што за време на активната летна сезона често може да се видат бродови за крстарење закотвени за да го посетат градот на УНЕСКО. Ако сакате да го почувствувате духот на Стариот Несебар, можете да останете таму - нуди различни видови и цени на сместување - семејни хотели, приватно сместување. Исто така, има многу ресторани во областа кои нудат одлична морска храна.
Покрај поврзувањето на стариот и новиот град, истмусот е омилено место за прошетки на гостите и жителите на Несебар. Од двете страни, во близина на морето, има пешачки улички. Еден од симболите на градот е ветерницата, која се наоѓа во средината на истмус.
Новиот дел на Несебар нуди и различни опции за сместување. Тука се и зградите на администрацијата и другите институции. Северните и јужните плажи на Несебар се наоѓаат на страната на новиот дел на градот. Во Стариот Несебар има плажа, но не е голема. Оние кои бараат повеќе адреналин и забава можат со хеликоптер да направат обиколка на Несебар, на плажите има и патувања со брод, разни спортови на вода. Рестораните во градот се исклучително разновидни по категорија и цени. Романтичните луѓе претпочитаат ресторани во Стариот град, а младите бараат забава во новиот дел на градот и во блиското одморалиште Сончев Брег.
Во лето има удобен јавен превоз помеѓу двете одморалишта и другите дестинации во областа. Во близина се одморалиштата Свети Влас, Елените и Равда.
Градот Несебар го слави својот празник на 15 август. Денот на градот е проследен со многу настани - изложби, концерти на повеќе сцени, верска поворка (15 август е Денот на Пресвета Богородица).

Извор: https://bulgariatravel.org/bg/...