Во атрактивната комбинација на дарежлива природа и долгата историја на Бугарија, гарантирани се незаборавни авантури. Возбудливи планински предели се натпреваруваат овде со златни плажи. Шепотот на историјата доаѓа од античките тврдини, додека модерните градови зујат со жив ноќен живот и освојуваат со уметничко ремек -дело. Прекрасните морски одморалишта привлекуваат со тиркизна вода и нежни ветрови. Дозволете си одмор на брегот на Црно Море во Бугарија, запознавајќи се со рејтингот на неговите луксузни плажи.

1. СОНЧЕВ БРЕГСончев Брег е најголемиот туристички комплекс во Бугарија. Постојат над 800 хотели на различни нивоа и одлична плажа долга 10 километри со песочни дини и чисто море на нејзина територија. Нивото на удобност и безбедност во ова одморалиште годишно се докажува со Синото знаме - највисоката ознака за европски квалитетни празници на плажа.

2.ЗЛАТНИ ПЕСОЦИ
Златните песоци е едно од најпознатите и најголемите одморалишта на плажа во Бугарија, познато по одличното семејство и активните празници на плажа. Таканаречени поради легендата дека на овој брег биле закопани пиратски богатства, кои на крајот се претвориле во Златен песок, покривајќи го целиот брег долж одморалиштето. Плажата се наоѓа на 18 километри од Варна, во националниот парк.

3.ПОМОРИЕПоморие е лента за плажа долга околу 4 километри на територијата на истоимениот туристички град. Туристите имаат можност да уживаат во удобен одмор на плажа, единствена клима и живописен панорамски поглед.

4.АЛБЕНААлбена е туристички комплекс со голема и уредена област на плажа, балнеолошки термални води, прекрасна природа и целосен опсег на услуги што овозможуваат удобен престој. Плажата се наоѓа во зачувана област на 30 километри од Варна и е позната како еколошки чист регион означен со Сино знаме.

5.ИРАКЛИИракли е комбинација од диви животни и најчистата песочна плажа со должина од околу 3,5 километри. Се наоѓа на 15 километри од туристичкиот комплекс „Сончев брег“, помеѓу селото Емона и градот Обзор. Поради оддалеченоста од големите градови и недостатокот на хотели во областа на плажата, таа е секогаш ретко населена (освен во јули и август). Можете да стигнете до него со автомобил, такси или велосипед.

6.СИНЕМОРЕЦСинеморец е област на плажа која се состои од неколку плажи лоцирани во истоименото село, 12 километри од бугарско-турската граница. Ова место ќе им се допадне на сите што бараат релаксирачки и затскриени одмори на плажа. Оние што доаѓаат во Синеморец имаат можност да уживаат во прекрасна природа, свеж шумски воздух, чисто море и плажи за секој вкус.

7.БОЛАТАСинеморец е област на плажа која се состои од неколку плажи лоцирани во истоименото село, 12 километри од бугарско-турската граница. Ова место ќе им се допадне на сите што бараат релаксирачки и затскриени одмори на плажа. Оние што доаѓаат во Синеморец имаат можност да уживаат во прекрасна природа, свеж шумски воздух, чисто море и плажи за секој вкус.

8.ПЛАЖА КАКАОПлажата Какао е трендовска плажа сместена помеѓу Сончев Брег и Несебар. Името го должи на ноќен клуб, отворен на брегот во 2003 година и кој стана многу популарен поради музичките забави што се одржуваат тука, ноќните дискотеки и забави, каде што музиката ја пуштаат почетници и познати диџеи. Многу fansубители на електронска музика доаѓаат тука за да ги видат своите идоли во текот на летната сезона.

Продолжува...

Извор:https://1001beach.com/mk/europ...