9.ПРИМОРСКО
Приморско е туристички град во јужна Бугарија, познат по чистите, пространи плажи и пријатниот залив со чиста и топла вода. Се наоѓа во подножјето на планинскиот венец Странџа, на Полуостровот помеѓу заливите Стомопло и Devаволот. Приморско ја добива наградата за квалитетно европско сино знаме како чиста и безбедна плажа повеќе од 20 години.

10.ВАРНАЦентралната плажа во Варна е главната област на плажа во овој град. Тоа е големо и удобно крајбрежје со нежен влез во морето и чист песок, сместено токму во градот - на булеварот Приморски.

11.СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНАСв. Константин и Елена е плажа долга 5 километри во најстарото приморско одморалиште во Бугарија - Свети Константин и Елена, сместена веднаш до Варна и Златните песоци. Стремежот кон тивок, мирен и удобен одмор на плажа привлекува семејства со деца, за inубени парови и постари лица.

12.РЕЗЕВОРезово е најјужната бугарска плажа сместена во селото Резово, 11 километри од областа на плажата Синеморец. Тука е најдолгата сезона на плажа во Бугарија, бидејќи морето е топло речиси до средината на октомври.

13.ДУНИДиуни е удобно одморалиште со долга песочна плажа, сместено во близина на Созопол и Бургас. Името го должи на малите дини што се протегаат во синџир долж брегот. Може да стигнете до плажа само со такси или изнајмен автомобил, поради недостаток на јавен превоз овде.

14.КАВАЦИТЕКаваците се познати како една од најдобрите плажи во Созопол. Се наоѓа во мал залив, на само 3 километри од градот. Може да стигнете до него со специјален туристички воз, како и со автомобил, автобус или такси на бајпас патот.

15.ШКОРПИЛОВЦИШкорпиловци е еколошки чиста област на плажа долга 13 километри, опкружена со шума. Се наоѓа во истоименото село, 45 километри од Варна. Можете да стигнете овде од аеродромот со автомобил, такси или автобус. Шкорпиловци не е преполн, поради оддалеченоста од главните одморалишта на плажа, ова ќе им се допадне на сите што бараат затскриени места.

16.СВЕТИ ВЛАССвети Влас - туристички комплекс со област на плажа обележана со меѓународното Сино знаме - специјална награда за квалитетот на животната средина. Се наоѓа на 40 километри од Бургас, северно од Сончев Брег. Областа на плажа Свети Влас вклучува неколку опремени области на плажа.

Извор : https://1001beach.com/mk/europ...