На повеќе од 350 километри од брегот на Црното Море во Бугарија се наоѓаат магични градови и некои од најубавите златни сончеви плажи.


Се прашувате кои се најдобрите плажи во Бугарија? Дали имате омилен? Ајде да погледнеме што нуди нашата мила татковина.

Нашата земја е една од најдобрите и буџетски дестинации во Европа и е дом на разновиден пејзаж, вклучувајќи многу планини, реки и некои од најдобрите плажи на брегот на Црното Море.

Бугарскиот брег на Црното Море се протега од север кон југ со различни плажи, некои погодни за семејства, некои познати по забавите, а други - целосно изолирани и диви.

Плажа ДУРАНКУЛАК


Убавината и спокојството на областа придонесуваат за магичната аура на плажата.

Интересно е да се забележи дека Крапец (уште една прекрасна плажа) може да се стигне пеш - само треба да пешачите по брегот. Ова е одлична опција за обука, на пример - растојанието е околу 6-7 км.

Бидејќи водата е длабока и чиста, местото нуди можност и за водени спортови како нуркање. За гладните и жедните, во близина на плажа има бар и ресторан.

Ако сакате да останете подолго, областа за кампување Космос нуди бунгалови за изнајмување, како и места за поставување шатор или паркирање на караванот. Има и паркинг за оние кои се таму само еден ден.

Плажа КРАПЕЦПлажата Крапец е надвор од селото, на околу 2-3 км северно. Се наоѓа на околу 90 километри од најблискиот голем град - Варна, каде што има аеродром и нешто помалку од 50 километри од Кејп Калиакра.
Овде ќе видите маслинесто сини водени бои, кои се ретки во Црното Море. Самата плажа е делумно организирана со спасувачи и бесплатни чадори, но без лежалки.

Некои тврдат дека оваа плажа е последното мирно катче на Црното Море. И овде и на плажата Дуранкулак ќе сретнете повеќе Романци отколку Бугари.
Продолжува...

Извор:https://spiritell.com/%D0%BD%D...