Пловдив е вториот по големина град во Бугарија, административен центар на областа Пловдив. Се наоѓа во горнотракиските низини, на двата брега на реката Марица. Населението на градот е околу 350 илјади луѓе. Климата е преодна континентална, со благи зими и топли лета. Просечната јануарска температура е + 1 ° С, а просечната јулска температура е + 24 ° С.

Модерниот град е изграден околу седум ридови - ридовите Пловдив, кои се составен дел од историјата на градот.

Пловдив е еден од најстарите градови во Европа - неговото потекло датира од 4000 година п.н.е. Во почетокот античката населба се наоѓала на природен рид помеѓу Небет, Таксим и Џамбаз Тепе (Три рида).

Во антиката Тракијците ги населиле Трите рида и изградиле утврдена населба - најголемиот град во Тракија. Во IV век п.н.е. Пловдив бил освоен од Филип Македонски. Го дава едно од многуте имиња на градот - Филипополис, и го опкружува со дебели ѕидови на тврдината. Подоцна Тракијците ја повратиле власта, но по низа битки во првиот век таа паднала во границите на Римската империја.

За време на Римската империја, Пловдив (тогаш Тримонтиум) бил важен регионален центар. Градот просперираше и во полн ек се одвиваше големата изградба на згради и објекти, како и патишта. Оттогаш останале многу добро сочувани наоди - асфалтирани улици, ѕидови на тврдини, згради, водовод и канализација.

Градот влегол во границите на бугарската држава за време на владеењето на Кан Маламир (владеел 831 - 836 г.). Низ вековите, власта над градот преминала во бугарски или византиски раце, а за кратко време станал дури и сопственост на витезите од Четвртата крстоносна војна. Конечно стана дел од бугарската држава во 1344 година.

Османлиските трупи, кои извршија инвазија во 1364 година и постепено ја освоија Бугарија, дадоа нов правец на развој на градот. Местото на византиската архитектура го зазема нова градба - со типични ориентални карактеристики. Новото име на градот е Филибе.

За време на преродбата (XVIII - XIX век) Пловдив бил важен стопански центар. Градот е дом на многу богати и образовани луѓе кои патуваат низ Европа и носат нови културни трендови. Богатите пловдивски трговци го покажуваат своето богатство градејќи прекрасни куќи со богато украсени куќи. За разлика од кирпинските куќи на почетокот на преродбата, кои беа мали по големина и практични, подоцна конструкцијата беше развиена со поголема имагинација и обем, нагласувајќи ја раскошот и деталите. Освен што е архитектонски, градот е и значаен културен центар и има голем придонес за духовното будење на бугарскиот дух. Пловдив игра важна улога во борбата за црковна независност.

На 16 јануари 1878 година, градот бил ослободен по завршувањето на Руско-турската ослободителна војна. Долгоочекуваниот Санстефански мировен договор од 3 март 1878 година ги постави темелите на слободната бугарска држава. Но, неколку месеци подоцна, Берлинскиот мировен договор ја засени радоста на Ослободувањето и ја распарчи земјата, при што пограничните територии им беа дадени на соседните земји, а Бугарија сега е мало и слабо кнежевство. Пловдив останал во границите на автономниот регион кој останал под османлиска власт - Источна Румелија и бил избран за нејзин главен град. Овој драматичен период на поделеност траеше седум години, во кои се градеше големи размери - беа создадени многу нови модерни административни згради за потребите на новата престолнина. Во меѓувреме, специјално формиран комитет подготвува претстојно востание за обединување на растргнатите делови на земјата. На 6 септември 1885 година градот бил освоен и Источна Румелија била повторно обединета со Кнежеството Бугарија. Овој незаборавен датум го означува почетокот на новата историја на земјата и секоја година свечено се слави како Ден на Пловдив и официјален празник.

По обединувањето, Пловдив до ден денес останува втор по големина и економски значаен град по главниот град Софија. Градот е главен индустриски и трговски центар. Овде се одржува познатиот меѓународен саем во Пловдив, кој секоја година е домаќин на презентација на стоки и размена на искуства и контакти на трговци од целиот свет. Градот е домаќин на театарски, танцови и филмски фестивали, а бројните археолошки наоди од тракиско, римско и византиско време не само што потсетуваат на славното минато, туку успешно се комбинираат со модерната архитектура на градот. Пример за тоа е Римскиот аквадукт, кој стана незаменлив дел од булеварот „Коматевско Шосе“, а Античкиот театар успешно е реставриран и користен за изведби. Градот има неколку музеи - историски, археолошки, етнографски, природонаучен, уметничка галерија и Драмски театар.

Покрај културните атракции, градот има и многу добри услови за спорт и забава. На крајот од Пловдив има канал за веслање со олимписка големина, кој нуди многу добри услови за веслање, трчање и возење велосипед.

Во минатото Пловдив го краселе седум ридови - ридовите. Денеска останаа само шестмина - Марково Тепе е претворено во поплочување по улиците. Ако одлучите да ги броите ридовите, запомнете дека ридот на Стариот град се состои од три.

Џендем Тепе или Младинскиот рид е највисок - прогласен е за заштитено подрачје поради ендемичните растенија и зачуваната природа. Има и многу животински видови како што се верверички, сојки и диви зајаци. На ридот Бунарџика е изграден споменик во чест на советската армија - „Аљоша“. Сахат Тепе - ридот со саат-кулата е претворен во парк - омилено место на заљубените парови и младински друштва со гитари. На нејзиниот врв се издига саат-кула од XVI век. Останатите три рида се Стариот градски рид. Сите ридови се добро одржувани паркови со улички и клупи.

Градот е една од најпопуларните туристички дестинации во земјата и културен и економски центар на јужна Бугарија. Овде има широк спектар на сместување - од луксузни хотели до хостели. Главната улица на Пловдив нуди одлични можности за забава и шопинг, а рестораните во градот ги има многу и насекаде.

Извор: https://bulgariatravel.org/bg/...