Градот Созопол се наоѓа на живописен полуостров во јужниот дел на заливот Бургас, на околу 35 километри од Бургас. Градот има население од околу 5.000 луѓе. Тој е еден од најстарите градови на бугарското крајбрежје на Црното Море и едно од најпопуларните приморски одморалишта во земјата. Прекрасниот Стар град и неговата романтична атмосфера привлекуваат многу туристи од целиот свет.
Археолошките истражувања докажуваат повеќе од 7 милениуми културна традиција. Првите населби во Созополскиот залив се појавиле во неолитската ера на крајот на VI милениум п.н.е. Во 610 п.н.е. доселениците од градот Милет во Мала Азија основале на полуостровот Созопол град-држава наречена Аполонија. Во првите векови од своето постоење, Аполонија извонредно процвета. Во 5 век биле подигнати силни тврдини и монументални јавни згради. Античките автори го спомнуваат храмот на Аполон Исцелител со колосалната статуа на богот висока 13 метри. Во 72 п.н.е. Аполонија била освоена од легиите на римскиот генерал Марк Лукулус. Градот бил запален и ограбен, а познатата статуа на богот Аполон била однесена во Рим како воен трофеј.
Во првиот век од нашата ера. градот бил повторно изграден, а по трансформацијата на Тракија во римска провинција, градот продолжил да постои како пристанишен центар. По прифаќањето на христијанството како официјална религија, градот го добил името Созополис, во согласност со новите христијански догми.
Во V - VI век Созопол е опкружен со нови тврдини ѕидини, зачувани денес во урнатини, кои можат да се видат во јужниот и југоисточниот дел на полуостровот. Градот првпат влегол во границите на Бугарија кога бил заземен од трупите на Кан Крум во 812 година. Средновековниот Созопол е епископски центар со повеќе од 20 цркви и 5 манастири. Од средновековната архитектура до денес се зачувани урнатините на манастирскиот комплекс на островот Св. Иван - X - XVII век, базиликата во центарот на Стариот град и дел од манастирот „Св. Апостоли “на Кејп Скамни во североисточниот дел на Стариот град.
Со уредба на Советот на министри бр. 320 од 7 септември 1974 година, Стариот град Созопол беше прогласен за музеј. Изгледот на резерватот го формираат околу 180 станбени објекти од средината на XVIII и почетокот на XIX век. Куќите во Стариот град се градени од камен и дрво и припаѓаат на т.н Црноморски архитектонски тип на куќи. Меѓу најпознатите се: Куќата на Мариета Стефанова, Куќата на Креанолу, Куќата на Тодор Загоров, Куќата на Куртиди, Куќата на Димитри Ласкаридис и други.
За туристите, интересни места за посета се Археолошкиот музеј и Уметничката галерија. Во 2010 година за време на археолошките ископувања на блискиот остров Св. Моштите на свети Јован Крстител се откриени во Св. Денеска вредната реликвија се чува во црквата „Св. Кирил и Методиј“ во градот и привлекува аџии од целиот свет. Антички Созопол со моштите на Јован Крстител беше победник на рангирањето „Чудата на Бугарија“ во 2011 година.
Еден од најголемите настани во Созопол се Уметничкиот фестивал Аполонија (1 - 10 септември) и пречекот на Јулија (30 јуни - 1 јули).
Во Созопол има две плажи - централната и Харманите, а недалеку се плажите на камповите Златна Рибка и Каватците. Градот е поделен на стари и нови делови. Стариот град е најпосакуван за романтични прошетки поради неговите калдрмани улици и стари куќи. Во новиот дел на градот се концентрирани многу хотели и ресторани и забава.
Опциите за сместување се разновидни - луксузни хотели, мали семејни хотели, куќи за гости, бунгалови. Во непосредна близина на градот се наоѓаат неколку кампови: „Градина“, „Златна рипка“, „Каваци“, „Забава“ и „Смоква“.
Рестораните нудат типична црноморска бугарска кујна и разновидни специјалитети.
На плажите може да се практикуваат различни видови на морски спортови - млаз скијање, сурфање, одбојка на плажа, пловење, риболов.
Недалеку на југ се наоѓа резерватот Ропотамо, кој го покрива устието на истоимената река. Има патувања со брод на реката и набљудување на интересни видови птици и растенија.

Извор: https://bulgariatravel.org/bg/...