УБАВИНАТА НА МЕЛНИК И МЕЛНИЧКИТЕ ПИРАМИДИ, ОМИЛЕНОТО МЕСТО ВО БУГАРИЈА


„Ако можеш, смисли приказна за Мелник, тогаш луѓето овде само јадат и пијат“ – вака мојот партнер ме „охрабрува“ да напишам нешто за Мелник. И таму одиме релативно често, веројатно да јадеме и пиеме. Но, колку почесто одиме, толку поретко се сеќавам да напишам статија за малиот град. Но, овој месец повторно бевме таму и зошто да не ни кажете нешто за тоа и за најинтересните знаменитости во Мелник, како и нешто многу важно - каде да пиете добро мелничко вино!

Мелник е најмалиот град во Бугарија


Тоа е стереотипно, но тоа е вистина. Една од љубопитните работи за мене во Бугарија се најмалите градови. Мелник е далеку од овие места во мојот живот, но отсекогаш ми бил интересен.
Мелник е посебно место, носи своја приказна, но некако не ја покажува на сите. Денеска населението на Мелник е околу 325 луѓе и во никој случај не можеме да замислиме дека пред еден век овде живееле повеќе од 10.000 луѓе. А дека имало преку 1000 уредни и убави куќи во градот, можеби не биле уредни. Пред 1912 г овде живееле претежно Грци. Кој по вклучувањето на Мелник во границите на Бугарија емигрирал во Грција.


Прошетка по Мелничките сокаци

Па, приказната за Мелник е малку непозната за мене, а можеби и за повеќето што го посетуваат градот. Во средниот век Мелник бил на границата меѓу Византија и Бугарија. Тоа бил голем град кој се наоѓал на патот за Солун. Тука биле прогонети и некои од византиските аристократски семејства, незгодни за тогашните императори. Така, изгледот на Мелник бил изграден повеќе во византиски стил. Урнатините на богатите византиски градби и денес можат да се видат.

Османлискиот период на Мелник, некои покарактеристични градби


Да ја започнеме прошетката по урнатините околу Мелник, тие најдобро зборуваат за градот. Кога ќе влезете во Мелник, ќе видите прекрасни варосани куќи со архитектура типична за периодот во кој Мелник бил дел од Отоманската империја (од 1395 година). Ја нарекуваме прекрасна бугарска преродбеничка архитектура, но ако сте од Турција, овој стил ќе го препознаете поинаку. Во центарот на градот сè уште се издига турскиот конак (1821). Во него била сместена османлиската влада, по ослободувањето на регионот (1912) зградата станала владина зграда, па училиште и подоцна училишен интернат по 1972 година. Го споменувам турскиот конак затоа што објектот се издвојува и потсетува на овој период на постоење.на градот.

Куќата на Кордопулов

Несомнено најважната зграда во градот не е ниту еден од хотелите и рестораните изградени во стар стил или обновените стари куќи. Најважната од сите знаменитости во Мелник е Куќата Кордопулов на крајот од градот . На највисокиот дел. Уникатната зграда датира од 1754 година и му припаѓала на богатиот мелничанец Кодропулос. Кордопулос се занимавал со трговија и производство на вино очигледно многу добро.Куќата е прекрасна зграда со зимска и летна градина. Убави и пространи соби со витражи. А највпечатлива е визбата, тунелите врежани во песочниците. Јас лично би те упатил во регионот да пробаш друго вино, но нема шанси да влезеш во Куќата на Кордопулов и да не го пробаш нивното. Потоа оди таму каде што ќе ти кажам.

Во времето на Византиската империја, не се прашувајте какви се овие камени ѕидови во градот

Еден пролетен ден го запознавме градот и наидовме на многу млади уметници, деца од уметничко училиште, кои зазедоа стратешки места и сликаа. Многумина се собраа меѓу урнатините на Бојарската куќа . Една од најстарите градби на Балканскиот Полуостров, која датира од времето на деспотот Алексиј Слав (XIII век). Во времето на Алексиј Слав бил дел од тврдината и неговата резиденција. Зградата имаше мозаични подови, фрески, богата покуќнина и секакви луксузни додатоци на тогашниот владетел. Обновена и надградувана низ вековите, имала дури и саат-кула.


Платото Свети Никола

Останавме во центарот на градот и требаше да спие.Не ме фаќаше сон. Надвор веќе се раздени, избегав од понатамошно „тепање“, зедов ќесе со цреши и се упатив кон платото Свети Никола.За време на викендите во вечерните часови Мелник е бучно место, особено во лето и пролет. Но, рано наутро е тивко и мирно, целосно пусто. Веднаш спроти хотелот Булгари (или Музејот на виното), меѓу куќите започнува патеката до платото Свети Никола . Стрмна, но не и тешка патека, каде за 20 минути пешачење се стигнува до плато над Мелник. Таму се кријат секакви „богатства“. Црквата „Сети Никола“ (XII век) , која сега е само урнатина по пожарот во 1913 година. А покрај неа се оди до урнатините на тврдината на деспотот Алексиј Слав .На платото имало два манастира - манастирот на Света Богородица Спилеотида и манастирот Свети Харалампиј , и двата сега се урнати.


Параклисот на местото на урнатините на манастирот Света Богородица Спилеотиса, зад него е мојот омилен поглед на Мелник
Но, моето омилено место се урнатините на манастирот „Пресвета Богородица Спилеотида“ или Света зона . Сега овде се гради само капела. Но, тоа е една од најдобрите глетки во регионот. Како што спомнав, носев цреши, седнав на работ на карпата со поглед на Мелник и ги слушав животните и птиците. Па, во еден момент нешто почна да оди во грмушките и се исплашив малку, не знам што, но решив да одам на појадок.

Поглед на Мелник

Мелничките пирамиди и Роженскиот манастир


Мелничките пирамиди не можат да се пропуштат, ова е најголемиот шарм на регионот. Многу убаво извајан песочник од мајката природа. Не постои личност која застанала пред оваа убавица и останала рамнодушна. Црвеникавите зашилени врвови се расфрлани наоколу. А од Мелник започнува патека низ овие формации, која води до Роженскиот манастир. Патеката трае околу 3 часа.


Роженскиот манастир
е еден од најдобро зачуваните манастири во Бугарија и најголем во Пиринскиот регион. Ние монасите не сме забележале, но секогаш има туристи. За нас тука е едно од најдобрите места за престој, не во манастирот, туку во селото во негова близина - селото Рожен. Овде воздухот едноставно се чувствува колку е чист, а ноќите се тивки и мирни.


Виното и храната на Мелник и каде да се пие добро мелничко вино

Ајде да го кажеме нашиот збор. Мелничкиот регион во средниот век бил познат по виното и бескрајните лозја. Оттука, виното патувало низ Европа, па сè до Англија. Неговата слава се носи и денес, иако имаше период кога винарството беше мртво. Во денешно време Мелник е полн со хотели и ресторани. Можете да најдете многу убави места со прекрасна бугарска кујна.


Во Мелничко речиси сите имаат лозје и прават вино. Во самиот град има многу познати винари. Сето тоа ќе се истури врз вас штом ќе се симнете од калдрмата во градот, каде што ќе видите атрактивни натписи како „љубов вино“ и што ли уште не.