Просечната јануарска температура во Варна е +1,7 ° С, просечната јулска температура е +22,8 ° С, просечната годишна температура е +12,2 ° С, што ја прави многу погодна за туризам за поморски одмор во топлите месеци од годината.
Градот е основан во VI век п.н.е. наречен Одесос од емигрантите од градот Милет во Мала Азија. За кратко време станал полис и едно од најважните пристаништа и трговски центри на Црното Море.
Неколку децении Одесос беше во границите на Македонската империја на Александар Македонски, но подоцна ја поврати својата независност и повторно се издигна како економски, трговски и културен центар. Градот има издадено свои монети, што сведочи за неговиот економски развој.
Во 15 н.е Одесос бил вклучен во Римската империја. Во 1201 година бугарскиот крал Калојан (1197 - 1207) го припоил градот кон Бугарија, а во 1366 година Варна му била отстапена на добруџанскиот владетел Добротица, служејќи како главен град. Во 1398 година Варна била освоена од османлиските освојувачи. За време на ренесансата (XVIII - XIX век) се развива како културен и трговски центар.
Денес градот е модерен град со богат културен календар. Еве две од најмодерните мултифункционални сали во земјата - Палатата на културата и спортот и Фестивалот и конгресниот центар, дозволувајќи многу меѓународни филмски фестивали, научни форуми и спортски настани, вклучително и Меѓународниот театарски фестивал „Варна лето“, фестивалот на етнички групи, Меѓународниот џез фестивал „Варна лето“, Меѓународниот фолклорен фестивал - Варна, Меѓународниот филмски фестивал „Љубовта е лудост“, Меѓународниот фестивал на куклена игра „Златен делфин“, Меѓународната сала за фотографија, Бугарскиот филмски фестивал“ Златна роза“ и други.
Со своето модерно пристаниште, железнички јазол и меѓународен аеродром, поврзувајќи се со 35 земји и над 100 градови во светот, Варна е еден од најголемите транспортни центри во Бугарија.
Стратешката позиција на Варна на картата на Југоисточна Европа уште од античко време го претворила градот во една од најголемите населби на брегот на Црното Море. Од овој период потекнуваат бројни споменици, кои денес се изложени во Археолошкиот музеј на градот. Неговата импресивна колекција вклучува и наоди од халколитската некропола Варна - најстарото златно богатство во светот, пронајдено до денес, кое датира од пред шест илјади години.
Меѓу другите музеи од жив интерес се Морнарицата, чија колекција вклучува експонати поврзани со бугарскиот воен и комерцијален брод, и Етнографскиот музеј - претставувајќи ја богатата разновидност во културата и животот на населението во регионот Варна од втората половина на XIX и почетокот на XX век
Центар Варна ја изгради една од најголемите и најбогатите галерии за ликовни уметности во Бугарија.
Во црквата „Св. Атанасиј“, изградена во XIII век, а покрај неа се наоѓа една од најинтересните историски знаменитости на градот - Римските бањи - најголемата римска бања на Балканскиот Полуостров, со површина од 7000 метри квадратни. четврти по големина во Европа, по бањите на Каракала и Диоклецијан во Рим и во Тревира (Трир, Германија). Се користел до крајот на III век.
Друга туристичка атракција која заслужува внимание е Аквариумот. Тоа е центар за промоција на црноморската флора и фауна. Ја претставува првата и единствена морска биолошка изложба во земјава. Во Делфинариумот, кој се наоѓа во Приморскиот парк, туристите можат да уживаат во уникатното шоу на делфините, претставено на интересен начин од делфините и нивните тренери. Се спроведува на четири јазици истовремено: бугарски, руски, германски и англиски и вклучува многу атракции: акробатика, балансирање, музика, пеење, танцување и игри со публиката. Нејзиното времетраење е 40 минути.
Недалеку од Варна, во одморалиштето „Св. Константин и Елена “е Универзитетската ботаничка градина - Екопарк. Тој е првиот екопарк во земјата, кој ги комбинира вештачките и природните екосистеми. Паркот се наоѓа на површина од 360 декари. Збирките на растенија вклучуваат повеќе од 300 видови егзотични дрвја и грмушки, а тревни растенија се повеќе од 100 видови. Екопаркот нуди егзотични средби со растенија од целиот свет: морски борови, лалиња, дводелно гинко, стеркули, железно дрво, хартиено дрво, зимзелен даб, дрво мамут и многу други. Во бројаницата на екопаркот се одгледуваат повеќе од 30 видови рози.
На околу 14 километри од Варна, на патот до одморалиштето Златни Песоци, има уште еден туристички локалитет кој не треба да се остави без надзор. Ова е манастирот Алаџа - еден од ретките карпести манастири во Бугарија, каде што јасно се разликуваат поединечните простории со различни функции. Карпестиот манастир се наоѓа во централниот дел на природниот парк Golden Sands - заштитено подрачје со ретки видови дрвја. Прекрасната природа наоколу во комбинација со историските и христијанските знаменитости го прават прекрасно место за културен, аџилак и еколошки туризам. Од 2009 година во манастирот Алаџа се реализира уникатно аудиовизуелно шоу „Легендите на манастирот Алаџа“, кое е нова туристичка атракција за гостите на Варна и крајбрежјето на Црното Море.
Празникот Варна се слави на Денот на Успение на Пресвета Богородица - 15 август.
Градот нуди практично неограничени опции за сместување. Хотелите се многубројни и разновидни по категорија и цена. Сместувањето е можно и во блиските одморалишта Златни Песоци, Св. Константин и Елена и ривиерата. Во градот има неколку канцеларии за сместување, кои меѓусебно се поврзани со ажурирана размена на информации. Опциите за угостителство и забава се исто така многу - крајбрежни ресторани, пицерии, бистроа, пабови, ресторани за брза храна, клубови и дискотеки. Искористете го фактот што во градот има многу ресторани кои нудат разновидна морска храна.
Морската градина на Варна нуди многу можности за забава - има амфитеатар, астрономски комплекс, опсерваторија, планетариум и кула, многу места за забава и мал канал за деца, базен за водени велосипеди и зоолошка градина. Летниот театар е центар за многу настани, од кои најважни се Деновите на музиката во Варна, светски познатиот Меѓународен балетски натпревар и Летните денови во Варна - Триенале на уметности.
Централните морски бањи и плажата се наоѓаат под морската градина. Тие се изградени на почетокот на дваесеттиот век и вклучуваат клиника, комплекс за третман на вода и кал, два столба, неколку ресторани и дискотеки.
На плажата може да се практикуваат различни видови спортови на вода - одбојка на плажа, сурфање, нуркање, џет скијање, пловење со брод, пловење со банана и друго.
Варна е град многу погоден за здравствен туризам. Овде морскиот одмор успешно се комбинира со здравствени кампови, претболничка и болничка нега, рекреативни услуги и здрав начин на живот.
Во непосредна близина на Варна, во областа Аспарухово, има терен за голф за обука, а недалеку од градот, во близина на Каварна и Балчик, има уште 3 големи и модерни терени за голф.
Во регионот на Варна има можности за лов и риболов туризам. Во областа има 6 шумски и 3 ловни фарми. На нивна територија има 8 ловни домови.

Извор: https://bulgariatravel.org/bg/...