Градот Видин се наоѓа во северозападниот дел на Бугарија на брегот на Дунав. Градот се наоѓа на 190 километри северозападно од Софија и 52 километри северно од Белоградчик.
Видин е пограничен град, поврзан на север со градот Калафат во Романија со траект, а на запад со градовите Заечар и Неготин во Србија.
Дунавскиот мост 2 се очекува да биде завршен во 2009 година, со што ќе се олесни пристапот меѓу двете земји. Историја: Се верува дека во 3 век п.н.е во областа постоела тракиска населба наречена Дунонија. Подоцна, градот бил дополнително развиен од Римјаните, кои ја завршиле тврдината Бононија на брегот на Дунав, добро позната во антиката. Во средниот век, градот бил познат како Будин до почетокот на 11 век, кога бил преименуван во Бдин.


Во втората половина на 14 век, градот бил главен град на Видинското кралство, управувано од цар Срацимир.


Во периодот 1794 и 1807 година, Видин станал провинција на турскиот воен командант Осман Пазвантоглу, кој се прогласил за независен владетел на значајна територија во северозападна Бугарија.
Во овој период во градот се изградени многу објекти и објекти, а некои од нив се зачувани до денес.


По ослободувањето, населението на градот радикално се променило - турското население емигрирало и тука се населиле многу Бугари од околните населби.
Градот Видин е родно место на многу познати личности - Најчо Цанов, политичар и новинар, Михалаки Георгиев - писател, Жил Паскин - светски познат уметник, истакнат претставник на Парискиот уметнички институт.


Како резултат на турбулентното историско минато на градот, зачувани се голем број на културно-историски споменици од различни епохи и тоа го прави Видин популарен туристички центар. Места за посета: Тврдината Баба Вида (Бабини Видини Кули) - е еден од најамблематичните споменици на средновековната архитектура на бреговите на Дунав. Изграден е на темелите на античка тврдина од почетокот на 1 век од нашата ера. Оригиналниот архитектонски план на замокот не се менувал низ вековите. Тврдината е изградена на 9,5 хектари и е опкружена со ров - широк 12 м и длабочина 6 м. Тврдината има речиси квадратна форма, нејзините агли се симетрични на четирите правци на светот, секој ѕид е долг околу 70 м. Последното проширување на тврдината го направил цар Иван Срацимир.


Тврдината е систем на заштитни објекти на бреговите на Дунав.
Касарната Крос е изградена во 1798 година на местото на Градината на Стариот дворец (Пашината палата), под раководство на полски специјалисти за потребите на Осман Пазвантоглу.
Џамијата и библиотеката на Пазвантоглу се посебен комплекс изграден од владетел во 1800 година.


Видин нуди многу забава за сите гости, во зависност од нивните барања.
Уметничките познавачи можат да уживаат во уникатни експонати и изложби во уметничката галерија. Ако сакате театар, можете да се забавувате во градскиот драмски театар. Децата можат да уживаат во детската куклена претстава. Доколку го посетите Видин во летниот период, можете да се одморите на плажата Дунав, комбинирајќи го ова задоволство со сончањето, на плажата кај тврдината Баба Вида.


Во лето, тврдината Баба Вида прикажува театарски и балетски претстави на отворена сцена.
Ако сакате бучни и диви забави, само застанете во некоја од локалните дискотеки или клубови.
Ви препорачуваме да ги посетите отворените базени во градот, кои нудат незаборавни емоции во топлите летни вечери.
Можете да патувате по Дунав на малите бродови закотвени на пристаништето.

Извор: https://www.visitbulgaria.net/