Мусала е највисокиот врв на Балканскиот Полуостров - 2925 m. Во превод, неговото име значи „патот до Бога“. Се наоѓа во Националниот парк Рила, а во неговото подножје се наоѓа најголемиот зимски центар во Бугарија - Боровец. Во околината има и интересни растителни видови како македонскиот бор и бугарската ела. Лидерот на Балканот е идеален за планинарски подвизи. Според пишаните докази, првиот човек кој го достигнал врвот бил кралот Филип Втори - таткото на Александар Македонски Како да се освои Мусала?Ја подготвуваме нашата опрема, добиваме чоколади, вкусни сендвичи и вода. Пешачењето до врвот ќе ни одземе околу 3-4 часа. Го фаќаме лифтот од Боровец до Јастребец, кој за само 25 минути ќе не искачи на 2369м на планината Рила. Ова е совршено место за да се восхитувате на прекрасните погледи на врвовите Дено, Иречек, Малка Мусала, Мусала и Алеко.

Оттука ги следиме ознаките до колибата „Мусала“ - една од најстарите колиби во Бугарија. Нашиот пат минува низ падината Маркуџик. За помалку од еден час стигнуваме до негуваната цел. До колибата се наоѓа прекрасно езеро, кое го запираме за малку одмор и уживање.


Следното коло е пред нас. Со наполнети батерии тргнуваме по обележаната патека, која започнува од северната страна на езерото. Нашето искачување е придружено со поглед на планината кој го одзема здивот. По половина час пешачење се наоѓаме пред прекрасното езеро Алеково. На само еден час ќе се засолниме во засолништето „Ледено езеро“ – прекрасно место за одмор пред последниот пат. Од тука е само половина час до врвот. Одиме по летната патека директно нагоре. Во зимски услови можеме да ги следиме столбовите кои ја обележуваат зимската патека. Тоа е многу поостри и е опремено со метално јаже.И тука сме, се искачуваме на врвот. Глетката е вртоглава. Ни се откриваат острите сртови на Пирин, Витоша, Средна Гора , Родопите и величествената Стара Планина . Искуството е божествено. Земаме топол пијалок од метеоролошката станица и седнуваме да размислуваме за сета оваа убавина наречена Мусала.

Поздрав од врвот!

Врвот Мусала е еден од планинските водачи вклучени во движењето за освојување на 10-те највисоки врвови на големите и познати планини во Бугарија. Иницијативата е од 1 јануари 2005 година и е наменета за страствените планинари. Целта е да се соберат поштенски марки од највисоките врвови на планините во Бугарија. Поштенските марки се триаголни и се собрани во книшка издадена од Бугарскиот туристички сојуз. Книгите ги продаваат туристичките компании и туристичките локалитети во близина на планинските врвови.

Извор https://opoznai.bg/view/vrah-m...