Болата е област која се наоѓа на истоимениот залив и е дел од резерватот Калиакра . Се наоѓа во северниот дел на бугарското црноморско крајбрежје во близина на селото Балгарево и во близина на поранешна воена станица.

Областа е мочуриште од големо значење за неколку ретки растителни и животински видови. Песочната плажа е од природно потекло и е единствена по карпестите брегови на Калиакра.

Мала река формира тесна клисура и се влева во мочуриштето Болата (Езерото Болата) со површина од 23 ha, обраснато со огромна маса трски . Варовничките карпи во областа се црвени поради железните оксиди во глината што ги исполнува нивните пукнатини.
Заливот е исто така дел од заштитеното подрачје на комплексот Калиакра под НАТУРА 2000 година .


Од тревни растителни видови има обичен ѓумбир , луковична ливада, обична трска, други житни култури и други.

Типични за регионот се грмушки, дренка , дракаена , јасмин грмушка и други.

Постојат неколку видови водоземци и влекачи како што се заштитениот вид сириски лук , кафеава крастава жаба , желка од трн .

Преку езерото минува Виа Понтика - еден од големите воздушни „автопати“ на птици преселници од цела Европа. Затоа, во заливот може да се забележи гнездење или минување на водни птици - мал воден бик , мал нуркач , копнеен рибар , голем корморан , речен шипка , белоока патка и други видови патки и гуски .

Пукнатините и нишите се важни живеалишта за лилјаците и степските цицачи карактеристични за регионот . Во водите во близина на заливот може да се забележи и обичен делфин.Во пештерите на Болата се пронајдени остатоци од античка населба и докази за живот од 400 г.п.н.е., како и малтешки крст - доказ за трговијата на Второто бугарско кралство со Венеција и Џенова. Пронајдени се и камени кругови, жртвени камења, карпести пештери - живеалишта.

Плажата е надалеку позната и како место за нуркање. Стрмна патека на север се искачува до врвот на карпестиот ѕид, кој гледа на целата клисура.

Болата Беј е дел од клубот „Најубавите заливи на светот“. Дозволено е плажа и кампување. Нема посебен режим и статус на забранета зона. Дозволен е пристап за возила, кампери, камп приколки, велосипеди и организирани пешачење. Чистењето е задолжително после секоја посета.


Морска вода, чиста како кристал и околен ситен песок - ова е ексклузивниот залив Болата, кој не залудно е еден од членовите на најубавите заливи во светот. Токму поради ова признание, заливот Болата и фантастичната плажа на него добиваат сè поголема популарност и ги посетуваат многу луѓе кои сакаат да погледнат или само да му се восхитуваат на ова неверојатно место. Може смело да се нарече еден од бисерите на нашиот северен брег на Црното Море.

Малиот залив, кој се крие чист песок и прекрасен поглед на морето. Околу него се протегаат црвени карпи со врежани пештери, импресивни, нели!? Низ Болата тече кратка река во која се влеваат бројни извори. Каде што се влеваат и ја формираат малата уста на лагуната, која толку ги импресионира посетителите. Заливот е едно од најдобрите места за нуркање, бидејќи целосно ги предиспонира љубителите на оваа активност. А, дали знаевте дека всушност ова е единствениот резерват во Бугарија, кој во нејзините граници опфаќа водена површина (копнена површина).Оние од вас кои не им е  доволно само да уживаат во заливот долу, имаат можност да му се восхитуваат одозгора, во голема и сеопфатна верзија. Бескрајниот поглед на морето ви дава можност да го споделите моментот со саканата личност или едноставно да го доживеете екстремното искачување до врвот. А ако продолжите на север, по високиот брег ќе можете да го видите резерватот Тауклиман, наречен уште и „Птичји залив“, како и уникатното одморалиште „Сирена“.


Ако стигнете таму, ќе поминете низ областа на популарна ловечка фарма, каде што ќе имате можност да видите елени и муфлон. Можеби изгледа неверојатно, но тоа е реалноста. Фармата е една од неверојатните клисури „Еникулак“ и таму е единственото место преку кое можете да стигнете до морето. Поминува и низ мала пештера со краток премин, а боите на карпите во оваа област се исклучително незаборавни.За оние кои се прашуваат каде да плажаат со своите деца, заливот Болата е најдоброто место. Кристално чистата вода, која е плитка на самиот почеток, е целосно погодна за морски игри и забава, како за младите така и за старите љубители на авантурите на плажа. Природен подарок и рај кој за момент ќе ве оддалечи од урбаната средина и ќе ве пренесе во морските прегратки на нашето северно црноморско крајбрежје. Без решетки, гласна музика и пренатрупаност. Тивко, мирно, релаксирачко и исклучително убаво - ова е Болата, морскиот рај на Кејп Калиакра.


Дали знаевте дека…

Остатоци од антички и средновековни населби, уникатни камени кругови, жртвени камења, карпести пештери-живеалишта кои сведочат за животот од 400 г.п.н.е., како и Малтешкиот крст - доказ за трговијата на Второто бугарско кралство со Венеција и Џенова;
Преку езерото минува Виа Понтика - еден од главните миграциски патишта за птиците преселници од цела Европа. Тој е дом на интересни водни птици - мал воден бик, мал нуркач, копнеен рибар, патки, чапји, нуркачи, нуркачи итн.


Во водите во близина на заливот може да се види и обичен делфин;
Значењето на турскиот збор болата - болка (многу) и ата (смрт). Таму морето е или мирно и убаво, или бурно и страшно. Опасните подводни струи ги повлекуваат храбрите на дното, осмелувајќи се да влезат во водата. И кога ќе се налути, џиновските бранови удираат на брегот и голтаат сè што ќе му се најде на патот. Не, не паничете - тоа е само мит.Извор: http://experience.bg/Prikazen-...
                https://bg.wikipedia.org/wiki/...