Новости

ПОСЕТЕТЕ ГО БАНСКО И УЖИВАЈТЕ ВО УБАВИНИТЕ НА ГРАДОТ ПОД ПИРИН

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Банско не повикува,уживајте зиме,лете,пролет и есен во убавините на градот под Пирин.извор www.banskoski.com/
Прочитај повеќе......

СЕДУМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Неверојатен поглед кој ве остава без здив, Седумте Рилски езера е група на езера со глацијално потекло сместени на Рилските Планини.Ова е најпосетувано од туристи од целиот свет, езерска група во Бугарија и е едно од 100-те национални туристички места. Рилските езера се позиционирани во делот Дамга ...
Прочитај повеќе......

ПРОМОВИРАН ПРОЕКТОТ ЕЛЕКТРОНСКИ ДНЕВНИК ЗА ЛИЦА СО ДИЈАБЕТЕС ДОНАЦИЈА ОД БУГАРИЈА

Донација

Share on Facebook
Tweet
Проектот за помош во развојот „Електронски дневник за лица со дијабетес”, денеска бугарскиот премиер Кирил Петков, кој е во посета на државава, му го врачи на премиерот Димитар Ковачевски како донација на Република Бугарија.Врз основа на проектот е изработена апликацијата дДневник, која како што ...
Прочитај повеќе......

ВО НЕГОТИНО ДОНИРАН МОБИЛЕН МАМОГРАФ ОД ПРОГРАМАТА БУГАРСКА ПОМОШ ЗА РАЗВОЈ НА БУГАРСКОТО МНР

ДОНАЦИЈА

Share on Facebook
Tweet
Во Здравствениот дом Неготино вчера беше примен мобилен мамограф донација од бугарската Влада, по програмата „Бугарска помош за развој“ на бугарското Министерство за надворешни работи. Донацијата беше испорачана од првата дипломатка на Бугарија Теодора Генчовска и примена од министерот за здравство ...
Прочитај повеќе......

ПОДНЕСЕНИ ПРЕТСТАВКИ ДО КОМИСИЈАТА ЗА СПРЕЧУВАЊЕ И ЗАШТИТА ОД ДИСКРИМИНАЦИЈА

Соопштение за јавноста

Share on Facebook
Tweet
Здружението “ДЕЛО“- Скопје, во рамки на својот проект „Стоп на говорот на омраза против Република Бугарија и Бугарскиот народ“ на ден на ден 21.02.2022 година до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација од наша страна е поднесена претставкa против лицето: Јанко Бачев, претседател на ...
Прочитај повеќе......

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ВРШЕЊЕ ПРОГРАМСКИ (ВОНРЕДЕН) НАДЗОР ВРЗ ТЕЛЕВИЗИЈА КАНАЛ 5

Соопштение за јавноста

Share on Facebook
Tweet
Здружението “ДЕЛО“- Скопје, во рамки на својот проект „Стоп на говорот на омраза против Република Бугарија и Бугарскиот народ“ на ден 23.02.2022 година до Агенцијата за Аудио и Аудиовизуелни и Медиумски услуги покрена Иницијатива за вршење на програмски (вонреден) надзор врз телевизија Канал 5 ...
Прочитај повеќе......

ЗДРУЖЕНИЕ ДЕЛО ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА ГОВОР НА ОМРАЗА

Соопштение за јавноста

Share on Facebook
Tweet
Здружението “ДЕЛО“- Скопје, во рамки на својот проект „Стоп на говорот на омраза против Република Бугарија и Бугарскиот народ“ на ден 31.01.2022 година до Основното јавно обинителство во Скопје, поднесе Кривична пријава против лицето Миленко Неделковски, по занимање новинар и тв водител, поради тоа ...
Прочитај повеќе......

БОЖЈИТЕ ОЧИ МИСТИЧНА ПЕШТЕРА КАЈ НАШИОТ ИСТОЧЕН СОСЕД

ПРИРОДНИ УБАВИНИ

Share on Facebook
Tweet
Пештерата Преходна го има најдолгиот пештерски тунел во Бугарија, со должина од 365 метри и висина од 56 метри. Геолошкиот феномен се наоѓа на 250 метри надморска височина. Пештерата е лесно достапна и во текот на сите сезони од годината.Преходна е една од најпознатите пештери во Бугарија, сместена ...
Прочитај повеќе......

МОРА ДА СЕ СТАВИ КРАЈ НА ГОВОРОТ НА ОМРАЗА СПРЕМА РЕПУБЛИКА БУГАРИЈА И БУГАРСКИОТ НАРОД

Соопштение за јавноста

Share on Facebook
Tweet
Здружението на граѓани за промоција, издавање и меѓународна соработка “ДЕЛО” Скопје ја информира јавноста и забележува дека во овој чувствителен момент каде конечно треба да се стави крај на отворените прашања од кои зависи отпочнувањето на преговори за членство на Македонија со Европската унија, ...
Прочитај повеќе......

ПРЕЧКРТАНА КИРИЛИЧНАТА ВЕРЗИЈА НА ЗНАЦИТЕ ВО МАВРОВО

Share on Facebook
Tweet
Речиси на сите патоказни табли на патиштата што водат кон Маврово кириличната верзија на името е пречкртана. Стои само латиничната, а некаде е чкртната и таа и е додадена „албанска" верзија на топонимот. Кој ги чкртал таблите и со тоа го прекршил законот? Или уште поважно – каде се тие што треба да ...
Прочитај повеќе......