Новости

НАЈУБАВИТЕ МЕСТА ВО БУГАРИЈА ДЕЛ-6

Share on Facebook
Tweet
Рилскиот манастирСместен на планината Рила, Рилскиот манастир е едноставно неверојатен. Првично бил основан во 10 век од свети Јован Рилски, пустиник кој живеел во блиската пештера. Стотици аџии и туристи доаѓаат да го посетат локалитетот секоја година и со векови е од големо духовно значење....
Прочитај повеќе......

НАЈУБАВИТЕ МЕСТА ВО БУГАРИЈА ДЕЛ-5

Share on Facebook
Tweet
Резиденција ЕуксиноградРезиденцијата Евксиноград е една од најромантичните згради во Бугарија и едно од најдобрите места за посета во Бугарија.Сместена на 8 километри северно од Варна, оваа палата од 19 век често се користела како викендичка за членови на кралското семејство. Зградата била ...
Прочитај повеќе......

НАЈУБАВИТЕ МЕСТА ВО БУГАРИЈА ДЕЛ-4

Share on Facebook
Tweet
Кејп ЕминеЗатскриено место до кое се пристапува преку груба патека, опкружено со шуми кои се граничат со морски карпи и станица на крајбрежната стража, тука нема диви ноќи, само тишина.Кејп Емине се наоѓа на брегот на Црното Море. Ова е всушност местото каде Стара планина го допира морето. Погледот ...
Прочитај повеќе......

НАЈУБАВИТЕ МЕСТА ВО БУГАРИЈА ДЕЛ-3

Share on Facebook
Tweet
АрнабасиАрбанаси е многу мало село сместено на рид на околу 5 километри од Велико Трново. Освен спектакуларниот поглед на Велико Трново и Царевец, Арбанаси нуди и старомодни калдрмани улици и стари куќи опкружени со високи ренесансни камени огради.Арбанаси е една од најпопуларните дестинации и ...
Прочитај повеќе......

НАЈУБАВИТЕ МЕСТА ВО БУГАРИЈА ДЕЛ-2

Share on Facebook
Tweet
КоприваОвој мал град е едно од најважните убави и историски места во Бугарија од времето на ренесансата (18 - 19 век). Опкружена со прекрасни планини, Копривштица е прекрасно место кое сè уште го чува духот на револуционерна Бугарија и Априлското востание од 1876 година.Пред да ја посетите ...
Прочитај повеќе......

НАЈУБАВИТЕ МЕСТА ВО БУГАРИЈА ДЕЛ-1

Share on Facebook
Tweet
Најдоброто место во земјата е секое ќошето што останува во вашето срце! Погледнете некои од најубавите места во Бугарија кои секој треба да ги посети.Кога станува збор за најубавите места во Бугарија, кое е првото место што ви паѓа на ум?Најверојатно Велико Трново, потоа можеби некои места на ...
Прочитај повеќе......

ДРУГАРУВАМЕ СО ВЕЛИНГРАД

Share on Facebook
Tweet
Велинград се наоѓа на 130 километри од Софија и 80 километри од Пловдив, во западниот дел на Родопите. Прекрасната природа и наслагите на минералните води го прават Велинград еден од водечките бањски одморалишта на Балканот.Велинград е основан во 1948 година, кога се споиле три населби - Каменица, ...
Прочитај повеќе......