Новости

ЛЕГЕНДАТА ЗА ОХРИДСКОТО ЗЛАТО. ОХРИЃАНИ СПАСИЈА 25 БУГАРСКИ ВОЕНИ ЗАРОБЕНИЦИ ОД ХИТЛЕРИСТИТЕ

Share on Facebook
Tweet
Годината е 1944. Втората светска војна е при крај. Охриѓани спасија 25 бугарски воени заробеници од Хитлеристите и одбија да ги предадат и покрај заканата за уништување. Охрид ги откупи војниците за 9 килограми злато и еден златен крст кој го дал локалниот свештеник! Ова е нераскажаната приказна за ...
Прочитај повеќе......

СТАПКАТА НА БОГОРОДИЦА ВО БУГАРИЈА

Share on Facebook
Tweet
Во соседна Бугарија има многу свети места за кои се верува дека имаат чудесни лековити моќи. Стотици луѓе секојдневно се упатуваат кон нив со надеж за оздравување, простување на гревовите и за душевен мир.Едно од најпосетуваните свети места со лечителна моќ е т.н.Стапката на Бородица. Верниците и ...
Прочитај повеќе......