Новости

Бугарски филм со македонски актер кандидат за оскар

Share on Facebook
Tweet
Филмот „Во срцето на машината“ на режисерот Мартин Макариев во кој игра и познатиот македонски актер Игор Ангелов, е предлогот на комисијата за избор на бугарската номинација за учество на конкурсот за меѓународен игран филм на 95. доделување на наградите Оскар на Американската филмска академија, ...
Прочитај повеќе......

СОФИЈА

Share on Facebook
Tweet
Обjавен е за главен град на 3 април 1879г.Наjранни данни за заселване на античниот центар са од II илjадолетие пред Христа, вероватно зарад топлата минерална вода коjа и до ден денес извира тамо.Софиjа значи Мудрост! ?Св. Софиjа има три керки - Вера / Faith ?️Надеж / Hope ? и Лубов/ Love ❤️ - ...
Прочитај повеќе......

Прославуваме 137 години од обединувањето

Share on Facebook
Tweet
На денешен датум - 6 септември, Бугарија ја слави 137-годишнината од објавувањето на Унијата на кнежевството Бугарија со Источна Румелија.Обединувањето беше прогласено за официјален празник на земјата со одлука на Народното собрание од 18 февруари 1998 година.Како што е познато, по Берлинскиот ...
Прочитај повеќе......

Родната куќа на Димитар Талев ја чека Бугарија во Прилеп

Share on Facebook
Tweet
Роднaта куќа на генијот на бугарската книжевност Димитар Талев е во опасност да биде загубена, ако бугарската држава продолжи да покажува рамнодушност и недостаток на национални чувства. Наследниците бараат од бугарските политичари и државници да ја донесат единствената правилна одлука и да ја ...
Прочитај повеќе......

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "СТАРИ БАЛКАНСКИ ФОТОГРАФИИ" КАКО ПОТВРДА ЗА ДОБРАТА СОРАБОТКА НА АРХИВИТЕ НА МАКЕДОНИЈА И БУГАРИЈА

Share on Facebook
Tweet
Државниот архив на Македонија и Државната агенција ,,Архиви” на Република Бугарија подготвија заедничка изложба насловена ,,Стари балкански фотографии” на која се прикажани архитектурата, народните носии, обичаите и занаетите од крајот на 19-от и почетокот на 20-от век на балканските простори.„...
Прочитај повеќе......

МАКЕДОНСКИОТ УМЕТНИК ДЕЈАН ИВАНОВ ЈА ОТВОРИ ИЗЛОЖБАТА " КОСМИЧКИ ПЕЈСАЖИ 2 " ВО СОФИЈА

Share on Facebook
Tweet
– Македонскиот уметник Дејан Иванов – Маргуш пред публиката во Софија во концертната сала на Националниот музеј „Борис Христов“ ја отвори изложба „Космички пејзажи 2“, јави дописникот на МИА од Софија. Изложбата е составена од околу 20 живописни творби.Делата на Иванов, што беа создадени пред ковид-...
Прочитај повеќе......

МАКЕДОНСКАТА ПРЕТСТАВА "ДРАМА ИЗГУБЕНА ВО ВРЕМЕТО" ИЗВЕДЕНА ВО СОФИЈА

Share on Facebook
Tweet
На сцената во театарот „Солзи и смеа“ во Софија е изведена претставата „Драма изгубена во времето“ од македонскиот драматург Сашко Насев, во режија на Владлен Александров, јави дописникот на МИА од Софија.Во претставата играат ѕвездите од Кумановскиот театар Кети Дончевска – Илиќ и Горан Илиќ....
Прочитај повеќе......

БУГАРСКАТА ПРЕТСТАВА "ЗА ЉУБОВТА И СЕ ОСТАНАТО" ИЗВЕДЕНА ВО БИТОЛА

Share on Facebook
Tweet
Во Битола како дел од Фестивалот на монодрама беше изведена претставата од Софија, Бугарија „За љубовта и се останато“, на авторката Јана Борисова. Режисер на претставата е Вежен Велчовски, а во истата играше актерот Иван Тодоров. Смешното и апсурдно признание на незрелиот хедонист кој секојдневно ...
Прочитај повеќе......

СОФИЈА-ГРАДОТ ШТО РАСТЕ А НИКОГАШ НЕ СТАРЕЕ

Share on Facebook
Tweet
Софија е главен град на Бугарија и е главниот административен , економиски и културен центар на земјата. Софија го носи името на доцно античката катедрала на градот “Света Софија” , а бидејќи Светата маченица Софија е мајка на Верата, Надежта и Љубовта, празникот на светиците е 17 септември, се ...
Прочитај повеќе......

МАРАТОНСКИ АПЛАУЗ, БУГАРИТЕ МУ СЕ ПОКЛОНИЈА НА СИМОН ТРПЧЕВСКИ

КУЛТУРА

Share on Facebook
Tweet
Нашиот најголем културен амбасадор Симон Трпчевски ја продолжува својата турнеја низ светот, која паузираше поради пандемијата.Тој настапи на 61-то издание на меѓународниот фестивал "Мартенски музикални дни" во Русе, Бугарија, заедно со диригентот Емил Табаков и Русенската филхармонија.Македонскиот ...
Прочитај повеќе......