Новости

РОЖЕНСКИ МАНАСТИР

Share on Facebook
Tweet
Роженски манастир — наjголемиот манастир во Пиринска Македонија, односно Благоевградска област во Бугарија, кој се наоѓа до селото Рожен недалеку до градот Мелник.Главната црква е посветена на св. Раѓање на Пресвета Богородица. Бил создаден уште во средниот век, а денес е потчинет на Неврокопската ...
Прочитај повеќе......

РИЛСКИ МАНАСТИР

Share on Facebook
Tweet
Рилскиот манастир се наоѓа во југозападниот дел на Република Бугарија во планината Рила. Бил основан во текот на 10 век од страна на Св. Јован Рилски. Св. Јован Рилски Чудотворец (бугарски: Свети Иван Рилски Чудотворец ) — бугарски светец. Тој се смета за покровител на бугарскиот народ, патрон и ...
Прочитај повеќе......