Новости

НЕСЕБАР

Share on Facebook
Tweet
Градот Несебар (со население од 10.000 луѓе) се наоѓа на 36 километри североисточно од Бургас, на брегот на Црното Море. Во непосредна близина на него се наоѓа уште едно големо бугарско одморалиште - Сончев Брег.Климата во регионот на Несебар е умерена континентална. Просечната јулска температура е ...
Прочитај повеќе......

ВАРНА

Share on Facebook
Tweet
Просечната јануарска температура во Варна е +1,7 ° С, просечната јулска температура е +22,8 ° С, просечната годишна температура е +12,2 ° С, што ја прави многу погодна за туризам за поморски одмор во топлите месеци од годината.Градот е основан во VI век п.н.е. наречен Одесос од емигрантите од ...
Прочитај повеќе......

УБАВИНАТА НА МЕЛНИК И МЕЛНИЧКИТЕ ПИРАМИДИ, ОМИЛЕНОТО МЕСТО ВО БУГАРИЈА

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
УБАВИНАТА НА МЕЛНИК И МЕЛНИЧКИТЕ ПИРАМИДИ, ОМИЛЕНОТО МЕСТО ВО БУГАРИЈА„Ако можеш, смисли приказна за Мелник, тогаш луѓето овде само јадат и пијат“ – вака мојот партнер ме „охрабрува“ да напишам нешто за Мелник. И таму одиме релативно често, веројатно да јадеме и пиеме. Но, колку почесто одиме, ...
Прочитај повеќе......

АРНАБАСИ АРХИТЕКТОНСКИ РЕЗЕРВАТ СЕЛО АРНАБАСИ

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Селото Арбанаси се наоѓа на високо плато на 4 километри од градот Велико Трново.Познато е дека селото постоело за време на Втората бугарска држава (1185 - 1393). Тогаш болјарите од главниот град Трново го користеле како летна резиденција. Според легендата, овде тарновските кралеви ковале монети.По ...
Прочитај повеќе......

ВРВ МУСАЛА-РИЛА

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Мусала е највисокиот врв на Балканскиот Полуостров - 2925 m. Во превод, неговото име значи „патот до Бога“. Се наоѓа во Националниот парк Рила, а во неговото подножје се наоѓа најголемиот зимски центар во Бугарија - Боровец. Во околината има и интересни растителни видови како македонскиот бор и ...
Прочитај повеќе......

НЕСЕБАР

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Градот Несебар (со население од 10.000 луѓе) се наоѓа на 36 километри североисточно од Бургас, на брегот на Црното Море. Во непосредна близина на него се наоѓа уште едно големо бугарско одморалиште - Сончев Брег.Климата во регионот на Несебар е умерена континентална. Просечната јулска температура е ...
Прочитај повеќе......

БЕЛОГРАДЧИШКО КАЛЕ

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Легенди за карпитеПознатите Белоградчички карпи уште од памтивек го привлекуваат вниманието на старите и младите и за нив се раскажуваат прекрасни легенди. Една од најчестите е легендата за двете извонредни личности - Монахот и Калуѓерката.Некогаш на двата највисоки врва меѓу Белоградчичките карпи ...
Прочитај повеќе......

ПОСЕТЕТЕ ГО БАНСКО И УЖИВАЈТЕ ВО УБАВИНИТЕ НА ГРАДОТ ПОД ПИРИН

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Банско не повикува,уживајте зиме,лете,пролет и есен во убавините на градот под Пирин.извор www.banskoski.com/
Прочитај повеќе......

СЕДУМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА

Природни знаменитости

Share on Facebook
Tweet
Неверојатен поглед кој ве остава без здив, Седумте Рилски езера е група на езера со глацијално потекло сместени на Рилските Планини.Ова е најпосетувано од туристи од целиот свет, езерска група во Бугарија и е едно од 100-те национални туристички места. Рилските езера се позиционирани во делот Дамга ...
Прочитај повеќе......

БОЖЈИТЕ ОЧИ МИСТИЧНА ПЕШТЕРА КАЈ НАШИОТ ИСТОЧЕН СОСЕД

ПРИРОДНИ УБАВИНИ

Share on Facebook
Tweet
Пештерата Преходна го има најдолгиот пештерски тунел во Бугарија, со должина од 365 метри и висина од 56 метри. Геолошкиот феномен се наоѓа на 250 метри надморска височина. Пештерата е лесно достапна и во текот на сите сезони од годината.Преходна е една од најпознатите пештери во Бугарија, сместена ...
Прочитај повеќе......